Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.06.2016 10:30:42

V první čtvrtletí vzrostl zisk ČEPS o 3,9 milionu

Provozovateli přenosové soustavy vzrostl v prvním čtvrtletí meziroční zisk o 3,9 milionu korun. ČEPS, a.s., tak dosáhla hospodářského výsledku před zdaněním 713 milionů korun.

 

Nižší byly výnosy za systémové služby, ve srovnání s loňskem o 157 milionů korun méně. Jedná se o činnosti, které vykonává provozovatel přenosové soustavy pro zajištění rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny v každém okamžiku. Vyplývá to z tiskové zprávy rozeslané společností.

KALINA
Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS

„Nižší objem tržeb za systémové služby je aktuálně způsoben změnou vykazování v systému. Také se mění způsob doúčtování u distribučních společností. Předpokládáme, že k vyrovnání dojde v průběhu roku a zvláště pak na jeho konci,“ vysvětluje Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Situace v přenosové soustavě byla v prvním čtvrtletí relativně klidná. V sedmi dnech byl použit přeshraniční redispečink, z toho ve třech případech redispečink řetězený. Po vyčerpání všech vnitřních možností zajišťujících bezpečný provoz sítě musejí být přijímána i tato vícestranná nákladná opatření.

„Redispečink znamená změnu výroby v elektrárnách včetně případného najetí či odstavení bloků. Při řešení situace s vysokými toky z Německa do naší soustavy je účinným nástrojem zvýšení výkonu v našich elektrárnách a naopak snížení výkonu v Německu. Často však narážíme na nedostatek výkonu použitelného pro redispečink. V takovém případě nastupuje takzvaný řetězený redispečink, kdy ještě dojde ke zvýšení výkonu v Rakousku,“ dodává Miroslav Vrba, místopředseda představenstva ČEPS, a.s., zodpovědný za dispečerské řízení.

Společnost ČEPS se také aktivně zapojila do dvoudenního národního technického cvičení kybernetické bezpečnosti Cyber Czech.

„Vnímáme, že riziko kybernetické hrozby se zvyšuje. Proto se do obdobných cvičení zapojujeme s cílem zvýšit ochranu své kritické informační infrastruktury. Provozovatel přenosové soustavy jako významný subjekt státu, jehož nefunkčnost by měla závažný dopad nejen na bezpečnost, ale i na ekonomiku, veřejnou správu a zabezpečení základních životních potřeb, musí být v kybernetickém prostoru respektovaným a spolehlivým partnerem,“ říká Kalina.

Přes jeden milion eur získala společnost ČEPS z programu Evropské komise Connecting Europe Facility, když uspěla se svou žádostí o dotaci na výstavbu a rozvoj přenosové soustavy České republiky. Dotace je určena na studie pro přípravu projektové dokumentace pro výstavbu vnitrostátních vedení Vernéřov – Vítkov a VítkovPřeštice. Obě investiční akce jsou zahrnuty v Projektech společného zájmu EU. Jejich výstavbou se zvýší spolehlivost dodávek v západních Čechách v souvislosti s plánovanou stavbou větrného parku a dalších obnovitelných zdrojů energie na Karlovarsku.

transformátor společnosti ČEPS
transformátor společnosti ČEPS

Stěžejními stavbami letošního roku jsou nové vedení V458 Horní Životice – Krasíkov a výstavba PST transformátorů (Phase Shifting Transformers – transformátory s regulací fáze) v rozvodně Hradec u Kadaně. Tato unikátní zařízení mají především omezit velké přetoky výkonu přes naše území ve směru z Německa do Rakouska.

„V prvním čtvrtletí letošního roku byly dokončeny Etapy III a IVa výstavby nového vedení V458. Nyní probíhají práce na poslední etapě. Plánovaný termín uvedení celého vedení do provozu je 30. září. Do elektrické stanice Hradec byla dodána z Itálie polovina strojů pro PST a probíhá jejich montáž,“ upřesňuje Kalina.

V prvním kvartále bylo soustavou přeneseno celkem 16 289 GWh elektrické energie.

 

–chl–

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688