TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.06.2016 10:31:56

Jak u vás dopadnou krajské volby: PŘEHLED po jednotlivých krajích


Agentura Phoenix Research předpovídá volební vítězství ČSSD. Sociální demokraté by mohli vyhrát volby v osmi krajích. Ve dvou krajích má k vítězství našlápnuto hnutí ANO. Po jednom vítězství by si mohli připsat komunisté, lidovci a hnutí Starostové a nezávislí.

Čtyři parlamentní strany, konkrétně hnutí ANO, ČSSD, KSČM a ODS, by se podle průzkumu Phoenix Research dostaly do každého krajského zastupitelstva. Ve velice dobré pozici je také KDU-ČSL. Lidovci v mnoha krajích kandidují v koalicích s místními sdruženími a kromě možného vítězství ve své tradiční baště, ve Zlínském kraji, by měli významný vliv také v Jihomoravském, Olomouckém, Moravskoslezském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a také na Vysočině.

Jako zajímavou alternativou se pro voliče jeví spojení Strany svobodných občanů a Strany soukromníků. Ti spolu kandidují v sedmi krajích ze třinácti a ve Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském a Jihomoravském kraji by se mohli dostat do zastupitelstva.

Naopak zatím téměř vůbec nefunguje spojení stran Svoboda a přímá demokracie (SPD) poslance Tomia Okamury a Strany práv občanů, jejíž nejvýraznější tváří je senátor Jan Veleba. Strana práv občanů měla původně v názvu přídomek "Zemanovci" a kampaň plánovala společně s SPD postavit na odmítání migrantů a také na podpoře prezidenta Zemana. Ve výzkumu Phoenix Research se tomuto spojení zatím daří proniknout jen do jednoho zastupitelstva - ve Zlínském kraji.                   

<br>

Středočeský kraj

Nejsilnější stranou je podle agentury Phoenix Research ČSSD, která má 5 % náskok na hnutí ANO, které do voleb vede místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová. Na třetím místě skončilo hnutí Starostové a nezávislí. Do zastupitelstva by se dostali ještě komunisté, koalice KDU-ČSL, Strany zelených a SNK-ED, ODS, koalice Svobodných a Soukromníků a TOP 09.

 

Jihočeský kraj

Jihočeský hejtman Jiří Zimola míří za obhajobou. ČSSD vede před komunisty, hnutím Jihočeši 2012 a hnutím ANO, které mají obdobnou podporu. Do zastupitelstva by se dostaly ještě další tři strany - ODS, KDU-ČSL a hnutí PRO Jižní Čechy.

 

Plzeňský kraj

Jeden ze dvou krajů, které by podle agentury Phoenix Research mělo ovládnout hnutí ANO. Na sociální demokraty má 2,5% náskok. Třetí příčka s 15 % patří Koalici pro Plzeňský kraj. Na místa v zastupitelstvu si mohou brousit zuby také zástupci TOP 09, KSČM, ODS a kandidáti koalice Starostů a nezávislých s hnutím Občané Patrioti.
 

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji vede ČSSD před komunisty, ale jen s náskokem jedné desetiny procenta! Třetí místo patří hnutí ANO, do zastupitelstva by pronikly také ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst, Koalice TOP 09, Starostů a nezávislých a KDU-ČSL a hnutí Alternativa.

 

Ústecký kraj

Hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM míří za drtivým vítězstvím. Na druhé hnutí ANO má více jak 5% náskok. Před ČSSD, kterou do voleb vede poslanec Jaroslav Foldyna, by se ještě dostalo hnutí Severočeši.cz. V zastupitelstvu by pak zasedli už jen zástupci ODS.

<br>

Královéhradecký kraj

Na křeslo hejtmana si v tomto kraji brousí zuby i bývalý policejní prezident Martin Červíček, lídr kandidátky ODS. Průzkumy mu ale příliš šancí nedávají. ODS by se sedmi procenty skončila až pátá za ČSSD, ANO, Koalicí pro Královéhradecký kraj (lidovci, Hradecký demokratický klub a Volba pro město) a komunisty. Do zastupitelstva by se měli dostat ještě zástupci hnutí Východočeši kandidující společně se Starosty a nezávislými a také koalice Svobodných a Soukromníků.
 

Pardubický kraj

Vládnoucí ČSSD vede v průzkumech o 1,5 procenta před Koalicí pro Pardubický kraj (KDU-ČSL a SNK-ED). Hnutí ANO ztrácí další procento. V zastupitelstvu Pardubického kraje by zasedali ještě komunisté, zástupci hnutí Východočeši, občanští demokraté a také zástupci koalice Svobodných a Soukromníků   

<br>

Vysočina

Nestraník Jiří Běhounek opět povede kandidátku ČSSD a stávajícímu hejtmanovi dávají průzkumy dobrou šanci na obhajobu. Na hnutí ANO má náskok pět procent. Komunisté ztrácí další dvě procenta. Velmi slušných 12 % by získali lidovci, čímž by zopakovali svůj výsledek z před čtyř let. ODS s 8 % je poslední stranou, která by se do zastupitelstva dostala.
 

Moravskoslezský kraj

ČSSD má s 25,3 % velký náskok před KSČM (18,4 %) a hnutím ANO (17,1 %). Čtvrtá příčka na severní Moravě patří lidovcům, před ODS a koalicí Starostů a nezávislých s hnutím Ostravak

 

Olomoucký kraj

Kraj, který zasáhla korupční aféra, která se týkala i stávajícího hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD. V preferencích tak vede hnutí ANO (21,1 %) před Sociálními demokraty (15,8 %) a koalicí tvořenou lidovci a zástupci Strany zelených (13,9 %). Nad 5% hranicí potřebnou ke vstupu do zastupitelstva se pohybují také komunisté a občanští demokraté.
 

Jihomoravský kraj

Michal Hašek je dlouhodobě nejpopulárnějším hejtmanem. Není proto divu, že ČSSD má s 25 % téměř desetiprocentní náskok na druhé lidovce. Hnutí ANO patří třetí příčka před komunisty, ODS a společnou kandidátkou Svobodných a Soukromníků

 

Zlínský kraj

Lidovci mají opravdu minimální náskok před druhou ČSSD. V průzkumech agentury Phoenix Research vedli o jednu desetinu bodu. Třetí hnutí ANO ztrácelo další procento. Komunisté by na 4. místě obdrželi 10,1 %, o půl procenta méně pak má kandidátka Svobodných a Soukromníků. Právě ve Zlínském kraji kandiduje nejvýraznější tvář Soukromníků, senátor a loterijní magnát Ivo Valenta. Nad pětiprocentní hranicí se pohybují ještě občanští demokraté a kandidátka SPD a SPO.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688