Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.06.2016 13:58:45

Německo zpomaluje rozvoj obnovitelných zdrojů. Revoluce se však nekoná


Koaliční strany německé vlády se koncem minulého týdne dohodly na zpomalení tempa růstu instalací nových zdrojů tzv. zelené energie známém pod názvem Energiewende (informovali jsme v textu Berlín a spolkové země dohodly reformu podpory zelené energie v Německu). Největší omezení se týká větrných elektráren, které kvůli nedostatečné infrastruktuře způsobují problémy v přenosové soustavě nejen v Německu, ale také v České republice, přes kterou „teče“ elektřinavětrníků na Baltu především do Bavorska.

Na pevnině proto bude možné od roku 2017 ročně instalovat větrné elektrárny o výkonu maximálně 2,8 gigawattu. To je ovšem stále zhruba tisíc nových větrných turbín za rok. Žádný limit navíc zatím nebyl stanoven pro větrníky na moři. Instalace nových solárních zdrojů má být limitována 600 megawatty ročně. O stropu pro výrobu elektřiny z biomasy se zatím stále vede spor.

Vyhlášená opatření se však nedotknou domácích zdrojů, jako jsou například malé solární elektrárny na střechách rodinných domů a celková výše nákladů, které Němci za podporu obnovitelných zdrojů platí, poroste i v příštím roce.

Cílem omezení je kromě ochrany přenosové soustavy především zmírnění finančních dopadů podpory obnovitelných zdrojů (OZE) v Německu, které je hlavním evropským lídrem zelené energetiky. Podobně jako v ČR platí v Německu náklady na podporu OZE odběratelé formou poplatků zahrnutých v platbě za odebranou elektřinu. Letos by měli německé domácnosti a další spotřebitelé zaplatit celkem 20,3 miliardy eur. I přes vyhlášené limity pro nové instalace by v příštím roce měla tato částka zrůst na 23,5 miliardy.

Limity se také nijak nedotknou podpory pro domácnosti, které si chtějí například prostřednictvím střešních slunečních elektráren zajistit alespoň částečnou energetickou soběstačnost. Omezení se totiž netýká malých zdrojů energie s instalovaným výkonem do 750 kilowattů. Podle německého ministra hospodářství Sigmara Gabriela bude podpora i v budoucnu vypisována podle dosavadních pravidel. Zásadní změna se naopak týká velkých výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pro nové elektrárny už nebudou vypisovány garantované výkupní ceny elektřiny na 20 let jako dosud, ale bude zaveden systém tržních aukcí. Zjednodušeně řečeno, licenci na novou elektrárnu dostane ten, kdo bude po státu požadovat nejmenší podporu na provoz svého zařízení.

Miloš Cihelka

<br>

 

 

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688