Patria (Patria Finance)
Komodity  |  01.06.2016 14:41:35

Vydělal miliardy na ropě, nyní varuje před nevratnými změnami na trhu


Ceny ropy procházejí cykly a tento mechanismus nás vede k tomu, že v rámci cyklů přemýšlíme i o vývoji v zemích, které ropu vyvážejí. Před několika dny ale ruský miliardář Petr Aven a dva moskevští ekonomové zveřejnili úvahu, ve které hovoří o „soumraku ropných států“. Avenovy názory by neměly být brány na lehkou váhu, protože v ropném odvětví vydělal miliardy dolarů a v roce 1992 zastával pozici ministra zahraničního obchodu. S Vladimirem Putinem se dobře zná a pro Putina představují jeho predikce vážné varování.

Aven a jeho kolegové tvrdí, že ropné státy od Ruska až po Venezuelu dříve používaly „ropnou rentu“ na zvyšování svého životního standardu na úroveň Západu. Ovšem bez toho, aby se tyto státy přibližovaly hodnotám Západu, které sebou uvedený životní standard přinášejí. Nyní těmto zemím hrozí, že budou závislé na komoditě, která se bude prodávat jen s malou marží nad jejími výrobními náklady. Neviditelná ruka trhu je totiž nyní v boji proti ropným kartelům vybavena novými technologiemi a ložisky ropy.

Autoři článku se domnívají, že výsledkem budou politické a geopolitické změny. V jejich rámci se země Latinské Ameriky přesunou od levicového k pravicovému populismu, vliv Saúdské Arábie klesne a naopak posílí regionální význam Turecka, Izraele a Íránu. Irák a Sýrie se možná rozpadnou. A „užívání si západního životního stylu už nebude možné bez toho, aby byly ignorovány hodnoty, které jsou na Západě běžné“. Pouze ty země, které se otevřou modernizaci, tak budou schopny dalšího rozvoje.

Kritika korupce, klientelismu a malé efektivity se v zemích vyvážejících ropu objevuje pokaždé, když ceny ropy klesnou. Během předchozích cyklů se ale vždy počítalo s tím, že ceny zase půjdou nahoru. Dnes se však objevují hlasy, které hovoří o permanentní změně. Jinak řečeno, ceny ropy už se možná nikdy nevrátí na předchozí úrovně. Důkazy o tom, že poslední ropný boom je už za námi, ale nemáme. Pokud by tomu tak mělo být, musela by se na trh dostat nějaká převratná technologie, která by nefungovala jen na papíře, jako tomu je u baterií, které mají elektromobilům údajně umožňovat dojezd 400 mil.

Avenova analýza je ale každopádně významná. Ukazuje totiž, že v Rusku existuje vlivná skupina lidí, která není spokojena s tím, jak se tato země vzdaluje Západu. Její text nikdy přímo nezmiňuje Putina, ale autorovy preference jsou z něj jasné. Jde o autora zkušeného, tudíž se nesnaží tlačit na pilu. Chce jen, aby jeho varování bylo jasně slyšet. Další osud Ruska bude záviset na tom, zda je Putin ochoten naslouchat.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688