Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.05.2016 17:22:43

Blíží se tragická hodina venezuelské ekonomické pravdy?


Ve Venezuele se již delší dobu schyluje k opravdové ekonomické tragédii. Prezident latinskoamerické země Nicolas Maduro vyhlásil již před nějakým časem stav ekonomické nouze. Není pochyb o tom, že hospodářství Venezuely se nachází na pokraji bankrotu a lidem se nedostávají ani základní potraviny, léky či hygienické potřeby. Neuvěřitelné však je spíše to, jak současný prezident mohl nechat situaci dojít až takhle žalostně daleko.

Ekonomika visící nad propastí


Nicolas Maduro se dostal k moci v roce 2013. Uvedl se mírně řečeno kontroverzním tvrzením o tom, že mu duch jeho předchůdce na postu hlavy státu Huga Cháveze sdělil, že Cháveze nezabila rakovina, ale šlo o případ ohavné vraždy zosnované americkou CIA. Nyní Maduro spíše jen hraje o čas, kterého mu mnoho nezbývá. Faktem zůstává, že Venezuela se hroutí. Mezinárodní měnový fond předpovídá této latinskoamerické ekonomice pro letošní rok dokonce 8procenntí pokles hrubého domácího produktu. Jen ve třetím čtvrtletí loňského roku tamní ekonomika v meziročním srovnání spadla o více než 7 procent. Z pohledu inflace se Venezuela pyšní smutným prvenstvím vůbec nejrychleji rostoucích spotřebitelských cen na světě. Vloni v prosinci míra inflace meziročně stoupla o těžko uvěřitelných 180 procent. Tekoucí voda nebo elektřina se staly pro obyvatele Venezuely skutečným luxusem. Potraviny nebo léčiva jsou nedostatkovým zbožím.

Levná ropa jádrem problému?

Venezuela až příliš spoléhala na ropu jako klíčový vývozní artikl. V době, kdy barel černého zlata stál v roce 2014 i více než 100 dolarů tato strategie možná vycházela. Podmínky na globálním ropném trhu se však změnily a cena černého zlata se propadla až pod 30 dolarů za barel. I proto právě Venezuela, která je členem Organizace zemí vyvážejících ropu, byla hlavním iniciátorem produkčního stropu a omezení tak, aby se hodnota barelu černé komodity konečně výrazně zvýšila. Snahy sice ztroskotaly, nicméně výpadky produkce a bankroty ropných sopečností v USA pomáhají trhu černého zlata k postupnému návratu do rovnováhy a cena barelu se v minulém týdnu konečně opět podívala nad 50 dolarů. Venezuelu však ani tato cena rozhodně nezachrání.

Osamělý levicový revolucionář

Laciná ropa a zadlužení obřích rozměrů zanechaly navíc dovozce s mizivým množstvím zahraničních měn. Prezident Maduro se však nemá ani k tomu, aby zrušil zcela neudržitelné fiskální i měnové politiky, které zdědil po svém předchůdci, ani k tomu, aby přijal pomoc zvenčí. Každým dnem je těžší říci, zda se Maduro jen drží zuby nehty u moci nebo svou zemi aktivně potápí. Minulý týden venezuelský prezident navštěvoval ostrovní sousedy v zoufalé snaze získat hotovost. Poslední Madurova cesta jen ukazuje, jak moc izolovaným se ideový revolucionářský dědic Huga Cháveze stal.

Doba, kdy valné většině latinskoamerických režimů dominovaly levicové a populistické vlády, je dávno minulostí. S odvoláním brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové z funkce kvůli obvinění z manipulace s rozpočtovými účty, ztratil v podstatě Maduro posledního silného regionálního spojence. A vypadá to, že ani Maduro svůj šestiletý prezidentský mandát nedokončí. Tamní opozice již sbírá podpisy potřebné k zahájení procesu odvolání. Podle venezuelské ústavy pokud prezident v úřadu vydrží do 10. ledna příštího roku může jmenovat místo svolání předčasných voleb, ve kterých by s jistotou prohrál, svého nástupce. Latinskoamerický režim nyní hraje poměrně nebezpečnou hru, většina Venezuelců nechce nic jiného než odchod Madura z funkce. Neklid v ulicích sílí a nejsou vyloučeny ani větší společenské otřesy. Venezuelská hospodářská tragédie se stále více blíží do finále a s neustále se zvyšující pravděpodobností nakonec skončí ošklivými násilnostmi.

Zdroj: FT, BBG

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

31.05. 14:11  Venezuela před krachem (Jiříček)
31.05. 12:40  Výmaz příspěvku (delegát XVII. sjezdu KSČ)
31.05. 12:33  Výmaz příspěvku (delegát XVII. sjezdu KSČ)
31.05. 11:58  Výmaz příspěvku (jarda)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688