PrimStock s.r.o. (PrimStock s.r.o.)
Investice  |  26.05.2016 11:07:25

WTI ropa na dostřel hladiny 50 USD za barel

Poté, co v průběhu včerejšího dne po sedmi měsících pokořila hladinu 50 dolarů za barel evropská ropa Brent, zacílil k této hladině také nejaktivnější červencový futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu na burze v New Yorku. K této psychologické hranici mu v 10:05h našeho času zbývá přibližně 10 centů. Důvod? Jednoduchý. Mimo jiné také nečekaně silný pokles zásob ropy v USA. Analytici oslovení v průzkumu agenturou Bloomberg očekávali, že objem zásob klesne o 2,5 miliónu barelů. Ve skutečnosti se však tyto propadly o více jak 4,2 miliónů. Odhad API (American Petroleum Institute) byl pokles zásob ropy o 5,14 miliónů.


(Graf zdroj: Barchart)

Podaří-li se ropě hranici 50 dolarů za barel prorazit, mohli bychom být svědky dalšího růstu ceny k 55 dolarům za barel. K této úrovni se naposledy ropa přiblížila v říjnu loňského roku. Vzhůru by jí mohla pomoct opět následující statistika ohledně vývoje zásob v USA v příštím týdnu, bude-li pokračovat sestupný trend.

Pro růstově k situaci staví také manažeři hedgeových fondů, kteří dle posledních údajů americké Commodity Futures Trading Commission zvýšili počet býčích sázek na růst ceny ropy nejvíce od letošního března. Dle údajů CFTC vzrostl objem čistých dlouhých pozic na ropě kombinovaných ve futures a opcích o 30.475 kontraktů na 246.996, největší objem od května loňského roku. Oproti tomu objem krátkých pozic klesl o 24%.

Pozitivně pro cenu ropy vyznívají také zprávy o propuknutém násilí v Nigérii, kde militantní aktivisté pokračují v útocích na ropovodná zařízení. V důsledku toho Nigérie produkuje v současnosti nejméně černého zlata za posledních 27 let. Svou váhu na stávajícím vývoji mají také exportní problémy Libye, přírodní požáry v oblasti kanadských ropných písků a v souvislosti s nízkými cenami také nárůst poptávky.

Nejaktivnější červencový futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu na burze Nymex posílil v průběhu předešlých dvou dnů o 1,48 USD na 49,56 dolarů za barel a dalších 33 centů přidává v rámci dnešní elektronické seance.

Robert Černík analytik 

Analytici společnosti PrimStock s.r.o. se pohybují aktivně na kapitálových trzích již téměř 20 let a patří k prvním z těch na českém kapitálovém trhu, kteří se začali cíleně zabývat principy obchodování sezónních spreadových strategií. Společnost PrimStock pro Vás zprostředkuje obchodování se CFD na komodity, akcie, indexy a obchodování na Forexu, a to na mnoha významných trzích z celého světa. Obchodujte prostřednictvím špičkové mobilní či webové platformy kdykoliv chcete, nebo si stáhněte verzi pro Váš počítač. Své klientele nabízíme plnohodnotný poradenský a vzdělávací servis.

Více na www.primstock.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688