Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  25.05.2016 14:08:32

Růst eurozóny budou brzdit ceny ropy a poté její potenciál


Většina ekonomů nyní čeká, že tempo růstu ekonomiky eurozóny se bude postupně zvedat. Následující tabulka shrnuje odhady of MMF, OECD, Evropské komise, ECB a v posledním řádku je konsenzus. Nejvyšší růst v letošním roce očekává Evropská komise (1,6 %) a to samé platí pro příští rok (1,8 %). Ve všech případech se pak čeká, že příští rok dojde ke zrychlení tempa růst.

Realita ale bude podle našeho názoru složitější. Pokud totiž chceme predikovat další vývoj v této oblasti, musíme nejdříve odhadnout, jaký je potenciální růst této ekonomiky. Ten se podle našeho modelu v současnosti pohybuje pouze kolem 0,6 %. Jak ukazuje graf, už nyní se skutečný růst nachází nad tímto potenciálem, který je odhadován na základě vývoje produktivity a pracovní síly v ekonomice eurozóny:

V současné době tedy ekonomika eurozóny prochází mimořádným oživením, protože její růst leží nad potenciálem (tento fakt se ovšem většinou přehlíží). Toto oživení je taženo zejména předchozím poklesem cen ropy a následnou stimulací poptávky. My se však domníváme, že od počátku letošního roku až do roku 2017 budou ceny ropy pravděpodobně růst. Výsledkem bude pokles kupní síly spotřebitelů v eurozóně. Dosahované tempo ekonomického růstu se tak na konci roku 2016 a v první polovině roku 2017 vrátí blíže k potenciálu.

K uvedenému je nutno přidat efekt zvýšené strukturální nezaměstnanosti. Tu zvedla předchozí krize, a to výrazně. Otázkou konkrétně je, kdy se nezaměstnanost vrátí na úroveň strukturální nezaměstnanosti. Ve chvíli, kdy se tak stane, už eurozóna nebude schopna růst rychleji, než je její potenciál. Podle našich odhadů se strukturální nezaměstnanost pohybuje kolem 9 % a celková nezaměstnanost by se měla na tuto úroveň dostat někdy na počátku roku 2018.

Celkově je tedy pravděpodobné, že nižší ceny ropy budou držet růst nad potenciálem až do druhé poloviny roku 2016. Na jeho konci a v první polovině roku 2017 ovšem tempo růstu klesne a bude se držet blízko potenciálu. Příčinou budou vyšší ceny ropy. Od druhé poloviny roku 2017 až do poloviny roku 2018 se růst opět zvedne nad potenciál, a to díky stabilizaci na ropném trhu. Poté se nezaměstnanost dostane na úroveň nezaměstnanosti strukturální a růst klesne opět k potenciálu.

Zdroj: Natixis

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688