Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.05.2016 23:57:06

20. května: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily páteční seanci mírně v plusu a v kladném teritoriu se držely celý den. Dařilo se zejména akciím technologických podniků. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite zpevnily i za celý týden, Dow ale naopak od pondělí do pátku mírně klesl. Pozornost investorů se nyní soustředí na další vývoj úrokových sazeb americké centrální banky.

Dow v pátek zpevnil o 0,38 % na 17 500,94 bodu, S&P 500 posílil o 0,6 % na 2 052,32 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,21 % na 4 769,56 bodu. Index volatility VIX spadl o 6,92 % na 15,20 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o jeden bazický bod na 1,838 %.

V plusu skončilo v závěru týdne všech deset hlavních sektorů, nejvíce zpevnily technologické odvětví a sektor zdravotní péče, nejslabší výkon podaly sektor necyklického spotřebního zboží a odvětví základních materiálů, které přidaly jen dvě, respektive čtyři setiny procenta.

Technologický sektor těžil především z příznivého výhledu výrobce čipů Applied Materials (+13,81 %). Dolů naopak zamířily akcie výrobce zemědělské a stavební techniky Deere & Co. (-5,48 %), které srážela zpráva o poklesu čtvrtletních tržeb firmy. Kvůli neuspokojivým čtvrtletním tržbám se dostaly pod tlak také akcie potravinářské firmy Campbell Soup (-6,38 %).

Americké akcie (20. května 2016)
Americké akcie (20. května 2016)Zdroj: Google

Za celý týden Dow klesl o 0,2 %, S&P 500 připsal 0,28 % a Nasdaq Composite posílil o 1,1 %.

Nejen americké investory ve středu zaskočil jestřábí zápis z dubnového zasedání měnového výboru Fedu, který naznačil, že by centrální banka USA již v červnu mohla přikročit k dalšímu zvýšení úrokových sazeb. Podle analytika Jima Paulsena ze společnosti Wells Capital Management by nicméně akciový trh měl obsah zápisu přijmout jako známku zlepšující se ekonomické situace. "Ekonomika je v natolik dobrém stavu, že si Fed myslí, že by mohl sazby zvýšit," říká Paulsen.

Americké akcie (týden do 20. května 2016)
Americké akcie (týden do 20. května 2016)Zdroj: Google

Akcie automobilky Tesla Motors (+2,36 %) v pátek posílily přesto, že společnost oznámila, že čtvrtečním prodejem nových akcií získala jen 1,46 miliardy dolarů, tedy méně, než očekávala. Za jednu akcii firma dostala o 11 % méně než při posledním prodeji cenných papírů loni v srpnu. Tesla použije získané peníze k financování masové výroby nového vozu Model 3. Tesla ve středu sdělila, že chce prodejem nových akcií získat až 1,7 miliardy dolarů. Manažeři úpisu ocenili cenu jedné akcie Tesly na 215 dolarů ve srovnání s 242 dolary z poslední takové akce loni v srpnu a maximem 287 USD z loňského července. Akcie Tesly na veřejném trhu letos oslabily o více než deset procent.

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie chemického obra DuPont (+2,08 %), vydavatele platebních karet American Express (+1,88 %) a výrobce počítačových čipů Intel (+1,75 %). V červených číslech skončilo devět titulů, nejvíce klesly cenné papíry řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald''s (-2,18 %), výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-0,98 %) a výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (-0,83 %).

Akcie internetové společnosti Yahoo! (-1,4 %) odepsaly zhruba procento a půl poté, co list The Wall Street Journal informoval, že nabídky na převzetí firmy se pohybují jenom kolem dvou až tří miliard dolarů. Výkonná ředitelka podniku Marissa Mayerová dosud prohlašovala, že očekává nabídky ve výši čtyř až osmi miliard dolarů.

Cenné papíry provozovatele plynovodů a ropovodů Kinder Morgan (+2,84 %)zpevnily téměř o tři procenta poté, co se společnosti podařilo překonat regulatorní překážky v záležitosti navrhovaného rozšíření ropovodu v Kanadě.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americký výrobce elektromobilů Tesla Motors získal čtvrtečním prodejem nových akcií 1,46 miliardy dolarů, tedy méně, než očekával. Za jednu akcii firma dostala o 11 % méně než při posledním prodeji akcií loni v srpnu, uvedla agentura Reuters. Tesla použije peníze k financování masové výroby nového vozu Model 3.
  • Nabídky na převzetí internetové firmy Yahoo! se podle listu The Wall Street Journal pohybují kolem dvou až tří miliard dolarů, zatímco výkonná ředitelka společnosti Marissa Mayerová dosud prohlašovala, že očekává nabídky ve výši čtyř až osmi miliard dolarů. Mezi uchazeči jsou Verizon Communications, Dan Gilbert (zakladatel Quicken Loans, jenž má podporu Warrena Buffetta), private equity firma TPG či konsorcium, jehož členy jsou Bain Capital a někdejší výkonný ředitel Yahoo! Ross Levinsohn.
  • Provozovatel sociální sítě Twitter zakáže přeceňování akcií, jimiž odměňuje své zaměstnance, bez souhlasu akcionářů. Twitter tím chce upokojit akcionáře před valnou hromadou, která se bude konat 25. května.
  • Prodejce oblečení Gap zavře 75 značkových obchodů Old Navy a Banana Republic, mimo jiné všech 53 obchodů Old Navy v Japonsku. Firma také vydala opatrný výhled pro celý rok 2016. Ratingová agentura Standard & Poor's jí mezitím snížila hodnocení do pásma "junk".
  • Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech se v uplynulém týdnu nezměnil (318), celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu klesl o dva na 404.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu. 


Varování pro akciové býky: Soros a Goldman Sachs jdou proti vám a v záloze číhá velký Trump!Varování pro akciové býky: Soros a Goldman Sachs jdou proti vám a v záloze číhá velký Trump!

Miliardář George Soros ke konci prvního kvartálu zdvojnásobil svou sázku na pokles amerického akciového indexu S&P 500. Naopak věří zlatu. Investiční banka Goldman Sachs pak zhoršila výhled pro akciové trhy obecně. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688