Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.05.2016 09:54:49

Dilema Fedu: chuť zvednout úroky versus BREXIT a recese zisků (18.5.2016)


Americká data se lepší a rétorika Fedu se přiostřuje již několikátý den v řadě. Včera to byli další tři členové FOMC v čele s jinak holubičím Lockhartem, kteří trhy varovali, že podceňují možnost zvýšení úroků v červnu, resp. v červenci. Trh se tak sice pohnul ve směru více jestřábí komunikace americké centrální banky, avšak červnovému zvýšení úroků přisuzuje stále jen mizivou šanci na zvýšení úroků a to ve výši 12 % (pro konec července je to 28 %). Jestli má tedy rétorika Fedu vyslat rozhodující signál o tom, zdali “to” bude červen, červenec či eventuálně nějaký jiný měsíc, pak to může být jen slovo šéfky FOMC Janet Yellenové. A ta má shodou okolností naplánovanou řeč na 6. července - tedy tři dny po zveřejnění statistik z trhu práce za květen.

Každopádně je však jasné, že má-li Fed přikročit k utažení své politiky, musí mít oporu v datech. A ty se nyní po zveřejnění dubnových údajů za maloobchod, průmysl a inflaci jeví relativně dobře. Dokonce tak dobře, že náš běžící odhad pro růst HDP ukazuje na to, že americká ekonomika by mohla aktuálně růst více než tříprocentním tempem. Připočteme-li k tomu, že jádrová inflace (CPI index) se drží nad 2 %, ropa jede nahoru a že míra nezaměstnanosti je 5 %, pak z pohledu měnové politiky tedy opravdu asi není co řešit.

Proč tedy Yellenová & spol. trhu srozumitelně nesdělí, že hodlá za měsíc zvednout úroky, když je vše tak makroekonomicky jasné? Existují dva důvody, proč je opatrnost na místě. Prvním z nich je BREXIT, neboli nejistota ohledně výsledku referenda o vystoupení Británie z EU. Druhou je důvod k obezřetnosti z možné reakce trhů s rizikovými aktivy. Akciové trhy v USA a západní Evropě totiž čelí recesi zisků a tak rychlé šlápnutí na brzdu ze strany Fedu by byl jen další medvědí bodycheck, který by trhy mohl snadno seslat výrazněji dolů.

Z výše uvedených důvodů stále nevidíme 15. červen jako možné datum pro další zvýšení úroků Fedu, byť si necháváme otevřená vrátka k tomu náš názor eventuálně změnit po výše zmiňovaném vystoupení Yellenové. Nicméně pokud se Britové rozhodnout 23. června v EU zůstat, tak konec července může být opravdu velmi pravděpodobným termínem pro další zvýšení úroků Fedu o dalších 25 bazických bodů.

Region

Zatímco koruna zůstala po odhadech růstu ekonomiky za první čtvrtletí v těsné blízkosti intervenční hranice ČNB, tak zlotý s forintem lehce oslabovaly.

Zlotý má před sebou zajímavý závěr týdne, neboť budou zveřejněna čísla z trhu práce (dnes) a průmyslu (zítra) za minulý měsíc. Krátkodobě však zůstává podle nás prostor pro další posilování zlotého omezený. Více pozornosti tak může začít přitahovat revize maďarského ratingu od agentury Fitch (pátek). To se nicméně na forintu projeví až příští týden.

Dluhopisy

Krátké americké výnosy šly včera ve světle relativně jestřábích hlasů z Fedu vzhůru, zatímco delší výnosy spíše stagnovaly a křivka tak zploštěla. Dnes bude z podobného důvodu v centru pozornosti zápis z posledního zasedání Fedu. My věříme, že pokud zůstane Británie v EU, může Fed zvýšit sazby v červenci (viz úvodník). S tím trh dnes prakticky nepočítá.

V Česku jsou dnes na programu aukce dluhopisů se splatností v letech 2018 (0 %), 2019 (0 %) a 2028 (2,5 %).

Komodity

Ropa Brent včera zažila další z řady volatilnějších seancí, neboť počáteční pokles ceny odpoledne pomohla více než korigovat data z amerického průmyslu a pozdě večer přišla data od API, která ukázala na pokles amerických zásob ropy v minulém týdnu (i když menší, než se čekalo). Na klidu mezi tím příliš nepřidává ani další vyhrocování vnitropolitické situace ve Venezuele.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

31.05.2022Hypotéka versus nájem: věčné dilema - koupit či pronajmout byt Tisková zpráva (Tisková zpráva)
10.01.2022O inflaci, Fedu a americkém dolaru aneb jedno velké dilema roku 2022 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688