Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  16.05.2016 13:33:41

Francie ukazuje, kam může ekonomiku dostat hlas lidu


Francouzská ekonomika potřebuje změnu ekonomické politiky. Ta by se měla zaměřit hlavně na omezení dualismu, který panuje na trhu práce. Ten je dán rozdělením tohoto trhu na segment se smlouvami na dobu určitou a segment s dlouhodobými pracovními kontrakty, který je silně chráněn. Tento stav motivuje firmy k tomu, aby používaly co nejvíce smluv na dobu určitou, což se ale projevuje negativně jak vzdělanosti a dovednostech zaměstnanců, tak například i v jejich možnostech, co se týče získání hypotéky. Kdyby se snížila míra ochrany zaměstnanců s dlouhodobými smlouvami, ekonomice by to prospělo. Ovšem veřejnost se k takové změně staví negativně.

Pozitivní dopad by na ekonomiku mělo snížení daňové zátěže korporátního sektoru. Tato zátěž se ve Francii nachází značně vysoko a pohybuje se blízko 18 % nominálního produktu. V Německu přitom zmíněná zátěž dosahuje asi 10 % HDP, ve Španělsku přibližně 12 % HDP a v Itálii se pohybuje kolem 14 % HDP. Ovšem francouzská veřejnost se domnívá, že snižování daňové zátěže korporátního sektoru nebude mít žádný pozitivní dopad v oblasti zaměstnanosti a investic a naopak věří, že lepší je snižovat míru zdanění domácností.

Francouzské ekonomice by pomohlo i snížení minimální mzdy u málo kvalifikovaných mladých lidí, u nichž současná minimální mzda neodpovídá jejich produktivitě. Veřejnost se ale proti podobnému kroku staví velmi razantně. V neposlední řadě by pak ekonomice prospěla větší konkurence ve službách. Té ale brání tlak lobistů a různých zájmových skupin z regulovaných a chráněných profesí.

Veřejnost a zájmové skupiny naopak prosazují ekonomickou politiku, která může mít vážné negativní dopady. Poptávková stimulace totiž ve Francii vede k prudkému růstu dovozu. Další zvyšování mezd ničí pracovní místa, protože tempo mzdového růstu je vyšší než růst produktivity (Francie se v tomto ohledu nalézá v jiné situaci než například Spojené státy). A pokud by Francie odešla z eurozóny, jak někteří navrhují, šlo by o ekonomickou katastrofu. Má totiž velmi vysoké vnější dluhy denominované v eurech a odchod z eurozóny by znamenal slabší měnu a tudíž vyšší výdaje spojené s dluhovou službou.

Zdroj: Natixis

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688