TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.05.2016 19:10:52

Horníky z OKD čeká zřejmě vysoké odškodné a dřívější důchod

Kvůli krizi v OKD v pátek přijeli do Ostravy předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Ministryně práce se ohroženým horníkům, kteří se bojí o práci, snažila dodat naději. Představila proto plán vlády, který by jim měl v případě propouštění alespoň částečně ulevit.

"Jedna věc je sociální program, který ponese na příští vládu ministr Mládek - kdy lidé po propuštění po dobu tří let dostávají sedm nebo osm tisíc k platu, i když si najdou zaměstnání," řekla TV Nova Marksová s tím, že by to mohlo být jakousi kompenzací za ztrátu zaměstnání.

Další úlevou pro důlní zaměstnance by mohlo být to, že Poslanecká sněmovna už schválila návrh na dřívější odchod do důchodu. Podle něj mají horníci nárok odejít ze zaměstnání a užívat si penze už o sedm let dříve. "Do roku 2020 se to dotkne asi 1800 lidí," uvedla Marksová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by navíc chtělo posílit úřady práce. "Jsme připraveni pracovat ve shodě s konkrétními zaměstnavateli na rekvalifikacích, případně na podpoře propuštěných, když se budou chtít stát OSVČ," vysvětlila Marksová, která chce kromě státního rozpočtu a peněz z Evropského sociálního fondu využít i Evropský globalizační fond. "K dispozici máme 1,5 miliardy korun," řekla Marksová.

Zastavení těžby černého uhlí by mohlo mít velmi špatný dopad na hutní firmy v regionu. Například železárny ArcelorMittal od OKD kupují více než polovinu dodávek uhlí, ze kterých pak vyrábí koks, který potřebují na tavení železné rudy. V případě krachu by pak černé uhlí musely vozit z Polska. Což by výrobu určitě prodražilo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688