Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  05.05.2016 17:15:14

Výsledky Alibaba (DIP) - komentář analytika


Čínský e-commerce gigant Alibaba (DIP) dnes představil sadu hospodářských čísel za čtvrté čtvrtletí fiskálního roku 2016. Celkové tržby společnosti dosáhly 24,184 mld. CNY, což představuje meziroční růst o 39 % (vs kons. 33 %). Mezikvartálně jde o akceleraci růstové dynamiky. Hlavní složka v podobě e-commerce příjmů čínské divize přinesla tržby ve výši 18,34 mld. CNY, což představuje meziroční nárůst o 41% (další zrychlení růstového tempa). Tržby generované z mobilních přístupů meziročně stouply o 149 %!

Růstová trajektorie je tak i nadále doslova pozoruhodná. Navíc, pozitivní zjištění přináší i kvalitativní parametry. Například „módní“ internetové tržiště Taobao se může pochlubit vysokou klientskou loajalitou (ukazatel DAU/MAU v podstatě odhaluje, že v průběhu měsíce stránky uživatelé navštíví ve 40 % dnů). Například Facebook, který je v dnešní době neodmyslitelnou součástí životů připojených uživatelů, disponuje hodnotou 60 %. Pro úvahy o generování budoucího růstu je spokojenost stávající klientské báze zcela zásadní (jinak nově příchozí pouze nahradí ty staré). Navíc, vybudování informačně-nákupního vztahu nutně zvyšuje šanci na dlouhodobou monetizaci a tok peněžních prostředků. Ve výsledku tak objem zpracovaných transakcí na portálu Taobao meziročně stoupl o 18 %. Další tržiště s názvem Tmall se chlubí dokonce 34 %ním růstem. Příznivě se v číslech projevil přírůstek aktivních klientů (q/q +4 %) a jejich počet je již 423 mil. (amualizovaně). I nadále dominantní složku představují mobilní přístupy. V jejich případě je pak implikovaným pozitivem výrazně vyšší průměrná útrata. Právě objem zpracovaných transakcí poté představuje klíčový faktor v otázce zpeněžení poskytovaných služeb. Alibaba si na jejich základě účtuje poplatky (v případě, že jsou transakce zprocesovány skrze platební systém AliPay) a vyšší objem transakcí nahrává také větším reklamním příjmům. Pro marketéry je totiž robustní aktivita signálem pro větší využití reklamního prostoru, který je tradičně nabízen skrze aukční princip (potenciál pro růst cen). Ostatně úvaze nahrává také pohled na míru monetizace, která se meziročně pohybuje o 30 bps výše na 2,47 %. Nahrává tomu zejména výrazné zlepšení metriky v mobilní sféře (2,42 % vs 1,73 % před rokem).

Mezinárodní expanze je nadále relativně! pomalejší (tržby y/y stouply o 35 %) a zůstává poměrně rozsáhlý prostor pro budoucí zlepšení. Hlavním zdrojem je v tomto směru portál AliExpress, který zahraničním zájemcům umožňuje nakupovat zboží na čínském trhu. Zajímavá je i nadále aktivita v rámci cloudových služeb, u nichž došlo k meziročnímu nárůstu tržeb o 175 %. Služba AliCloud tak hlásí 2,3 mil. uživatelů.

Upravený zisk na akcii dosáhl 3,02 CNY a zaostal za očekáváním na hladině 3,52 CNY. I přesto výsledky vnímáme pozitivně. Společnost nadále drží extrémně rychlé tempo růstu tržeb, když se pozitivně projevuje rostoucí objem zpracovaných transakcí. Prostor pro expanzi zůstává nadále více než rozsáhlý (nejenom Čína, ale taktéž zahraničí). Míra monetizace udržuje pozitivní kurz. Alibaba patří na seznam DIP s doporučením „,koupit“.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688