STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  04.05.2016 15:55:05

Statistika alfou a omegou intradenního obchodování?

Autor: Bc. Jan Kolář

Spousta začínajících obchodníků zakládá svoje každodenní obchodování na svých aktuálních pocitech, subjektivních odhadech nebo obecném přesvědčení, že lze o budoucím pohybu cen cokoliv vědět. Zejména někteří obchodníci, jež provádějí obchody na základě fundamentálních zpráv, jsou přesvědčeni o svých nadpřirozených schopnostech každodenně předpovídat jejich výsledky a následné směřování trhu. Při svém úspěchu si v podstatě nepřipouštějí vliv náhody nebo obyčejného štěstí. Podle mého názoru existuje mnohem mocnější nástroj, kterým lze získat náskok před ostatními. Tím je statistika.

Je až k údivu, kolik intra-denních obchodníků tráví svůj čas hledáním nebo vytvářením „dokonalých“ indikátorů nebo podobných nástrojů. Ve své podstatě všechny dobré indikátory byly již vymyšleny, a stačí je pouze vhodně používat. A zároveň si vytvořit obchodní systém, který má statistickou výhodu.

Statistika je v intradenním obchodování nesporně velmi důležitá. Obchodování se systémem, který má dostatečnou statistickou výhodu, podle mého názoru, mnohokrát odděluje profesionály od začátečníků. Ve své podstatě lze vycházet z jednoduchého předpokladu, že bez určitého náskoku v podobě statistické výhody nelze v dlouhodobém horizontu uspět, pokud nejsme dítětem štěstěny. Statistická výhoda neznamená nic jiného než pravděpodobné chování trhu v určitém okamžiku. Není třeba naslouchat obecnému přesvědčení, zprávám nebo různým názorům, pokud disponujeme systémem se statistickou výhodou. Otázkou je, kde hledat onu statistickou výhodu?

V grafech existují určitá místa, kde rostou tržní očekávání. V těchto oblastech často probíhají tvrdé boje mezi kupujícími a prodávajícími. Nemusíte věštit, kdo bude mít pravdu, a kdo ne. Pravdu nemusí mít nikdo, ale vždy zvítězí ten silnější. Je tedy důležité tato místa najít, a vyčkat na to, kdo vyhraje a naopak, kdo odejde poražen.

Typická místa, na nichž se odehrávají boje, a tím rostou tržní očekávání, jsou S/R úrovně, denní minima/maxima a v neposlední řadě minulé denní close a denní open.

Samozřejmostí je osvojit si alespoň základy statistiky a teorie pravděpodobnosti, abyste mohli nalezenou potenciální výhodu najít a vhodně otestovat. Následně zjistit robustnost navrženého systému, třeba metodou Monte Carlo. Statistika nám dává i jasnou představu, jestli obchodní systém vůbec stojí za to. Po nalezení systému se statistickou výhodou byste měli vyjít z dlouhodobého hlediska jako vítězové, a už se hlavně nebudete muset spoléhat na občasné štěstí.

Je statistika alfou omegou intradenního obchodování

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.12.2021Alfa a omega investování? Délka investičního horizontu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
19.03.2021Valuace aneb alfa a omega každého start-upu - II. část Jiří Kuchyňa (Soulmates Ventures)
17.03.2021Valuace aneb alfa a omega každého start-upu - I. část Jiří Kuchyňa (Soulmates Ventures)
02.05.2020Úvěr jako alfa a omega současné ekonomiky aneb Proč (ne)vzroste inflace Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688