Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  30.04.2016 06:45:42

Mikrosítě jsou budoucností distribuce elektrické energie


Elektrické mikrosítě, které se mohou kdykoli odpojit od sítě centrální, se stávají velkými oblíbenci v odvětví distribuce elektrické energie.

Lokální elektrické sítě, které mají schopnost se od té centrální kdykoli odpojit nabývají na popularitě, obzvláště po zkušenosti s hurikánem Sandy. Ten v roce 2012 vyřadil z provozu elektrické generátory a zpřetrhal elektrické dráty podél celého severovýchodního pobřeží USA. Po této zkušenosti začali urbanisté a projektanti přenosové soustavy vymýšlet lokální elektrické sítě, které by byly schopny autonomně zajistit dodávky do základní infrastruktury, jako jsou nemocnice, vodárny, policie a podobně.

Nezanedbatelné přínosy

Elektrické mikrosítě mají také určité environmentální přínosy. Zastánci čisté energie argumentují, že mikrosítě jsou schopné integrovat narůstající počet různých typů energetických zdrojů, včetně solárních či větrných elektráren. Díky tomu, že mikrosítě budou lokální, zkrátí se délka distribučních kanálů. Tím se výrazně sníží náklady na přenos elektřiny a dlouhé vzdálenosti. Z uvedeného vyplývá, že mikrosítě mají velký potenciál přispět ke snížení emisí a současně se přiblížit konečným spotřebitelům, a to všechno za nižší cenu elektřiny.

Zkušenosti z Illinois, kde mikrosítě vesele expandují, nám ukazují jejich nové netušené možnosti. Jsou nejen menší a houževnatější systémy pro distribuci elektřiny, ale dokážou propojit širokou škálu faktorů, které podpoří ekonomický rozvoj na lokální úrovni. Jinými slovy, mikrosítě mohou sloužit jako platforma pro „chytrá“ města. Budou umět integrovat přenos elektřiny, ale také například dat.

Nezanedbatelný přínos mají mikrosítě také na poli hospodářské soutěže. Zatímco velké přenosové soustavy bývají zpravidla vlastněny monopolním subjektem, mikrosítě mají předpoklad pro vytvoření velice soutěživého prostředí. Tím pádem odpadne potřeba centrálního regulátora, trh bude méně podřízen administrativním zásahům a bude schopen samoregulace, což se v konečném důsledku příznivě projeví na ceně pro konečného zákazníka.

Mikrosítě mohou do budoucna znamenat využití nejen pro distribuci elektřiny, ale i komunikačních technologií. Tím by se mohlo dosáhnout toho, že do sektoru elektřiny by vstoupili další hráči, kteří by paralelně nabízeli například služby, související s přenosem dat. Konkrétní podobu, jak to udělat, dnes ještě zcela nejsme schopni domyslet.

Počet mikrosítí se v Illinois zvětšuje. Tento členský stát USA se tak stává lídrem rozvoje této technologie. Tak například největší společnost ve státě Illinois, která vlastní nejrozsáhlejší distribuční soustavu, Commenwealth Edison (ComEd), nyní staví mikrosíť nedaleko Chicaga. Americké ministerstvo energetiky na projekt poskytlo grant ve výši 4 milionů dolarů. Cílem je začlenit do projektu řešení pro skladování energiefotovoltaických elektrárenbateriích. Současně také došlo k napojení mikrosítě na pouliční osvětlení, která se automaticky rozsvítí, když kolem projíždí policejní nebo záchranářský vůz. Není-li naopak osvětlení zapotřebí, světla se sama zhasnou. Mikrosítě mohou být také spojovány ve větší celky, ale zároveň neztratí svou schopnost se izolovat, když je to zapotřebí. To ostatně dokazuje společný projekt ComEdu a Illinois Institute of Technology

Mikrosítě nabízejí celou řadu benefitů a illinoiské zkušenosti budou sloužit jako zkušební experiment. Někteří majitelé současných utilit vidí v mikrosítích odrazový můstek k dodávání energie přes nové distribuční kanály. Někdo také mikrosítě vidí jako určitý typ zadních vrátek ke konkrétním místům výroby elektřiny. Technologické společnosti v nich spatřují příležitost, jak oslovit nové zákazníky. Ekologové doufají, že mikrosítě budou schopny zajistit rychlejší zvyšování efektivnosti využití elektřiny a povedou země rychleji vstříc čisté energii.

Mikrosítě na africký venkov

Mikrosítě však nalézají využití také mimo Spojené státy. Nabízí se uplatnění například na africkém venkově, kde poptávka po připojené k elektrické síti rapidně roste. Tak například společnost Powerhive se už touto cestou vydala. Namísto budování nepříliš efektivního provázaného systému centrální sítě regionu, vytváří mikrosítě, které propojují jednotlivé vesnice, které spolu sousedí.

Tento model pak umožňuje provázat venkovská sídla v Keni na lokální obnovitelné zdroje energie. Powerhive by však nebyl schopen tento projekt realizovat v plném rozsahu, a tak se obrátil na zelenou divizi italského energetického obra ENEL. Ten realizaci projektu zaštítil více než 90 % potřebných prostředků v celkové výši 12 milionů dolarů.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688