Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Reality  |  28.04.2016 17:20:05

Průmyslové nemovitosti: jak si vedl trh s průmyslovými nemovitostmi v 1Q/2016

Trh průmyslových nemovitostí v České republice je v dobré kondici a aktivita firem je zřetelná ve všech jeho segmentech. Vzhledem k ubývajícímu množství volných ploch k pronájmu roste tlak na zvyšování cen nájemného a spolu s tím také trend spekulativní výstavby. Ta v současné době tvoří téměř polovinu nově budovaných prostor. Realitně-poradenská společnost 108 AGENCY informuje o údajích na trhu skladových a výrobních nemovitostí za první čtvrtletí roku 2016.

Míra neobsazenosti a ceny pronájmu

Na začátku roku pokračoval na trhu průmyslových nemovitostí trend klesající míry neobsazenosti prostor z důvodu zvýšené poptávky především ze sektoru e-commerce, retailu a ze strany výrobních společností. Celková míra neobsazenosti prostor poklesla na hladinu 4,79%. Průměrná výše nominálního nájemného zůstává poměrně stabilní na úrovni 4,00 eur/m2/měsíc, nicméně již nyní lze pozorovat náznaky mírného růstu cen pronájmů v rámci nejatraktivnějších lokalit. Jedná se především o lokalitu Prahy, konkrétně o oblast dálnice D1 a Horních Počernic, Plzeňský a Jihomoravský kraj. V přímé souvislosti s touto tendencí začíná docházet také k omezování finančních pobídek ze strany pronajímatelů.

Dokončené projekty

Největší dokončený projekt představuje expanze společnosti Globus o výměře 33 500 m2 skladových ploch v areálu Prologis Park Prague-Jirny. Výstavba byla také dokončena v areálu CTPark Kvasiny zahrnujíc 10 600 m2 průmyslových prostor a v areálu CTPark Brno Modřice, kde vzniklo nových 10 500 m2 skladových prostor pro společnost MEGATECH Industries Hlinsko.

Projekty ve výstavbě

V prvním čtvrtletí roku 2016 bylo na trhu průmyslových nemovitostí ve výstavbě celkem 323 041 m2. Z pohledu nové výstavby bylo možné pozorovat zvýšený zájem především o lokalitu západních a severních Čech. Významný projekt ve výstavbě je Mountpark Plzeň o velikosti 44 000 m2, který je stavěn spekulativně. Další významné projekty zahrnují rozšíření skladových prostor společnosti VF Corporation o nových 23 500 m2 v areálu P3 Prague D8 nebo výstavbu 22 000 m2 pro společnost DSV v areálu Panattoni Park Pavlov.

Vzhledem k pokračujícímu poklesu míry neobsazenosti prostor sílí spekulativní výstavba. Po delší odmlce má tento trend opět rostoucí tendenci a podílí se na celkové stavební aktivitě rekordními 43,9%.

Významné realizované transakce

Během prvních tří měsíců roku byly podepsány nájemní transakce o celkovém objemu 434 460 m2 z toho 81% tvoří nové nájemní smlouvy. Zbývajících 19% tvoří expanze nebo přejednání stávajících nájemních vztahů. Největší nájemní transakce byla uzavřena v areálu Panattoni Park Cheb na výstavbu distribučního centra společnosti Tchibo o velikosti 73 000 m2. Mezi další významné transakce lze zařadit pronájem společnosti Lidl o velikosti 30 000 m2 v areálu CTPark Plzeň, pronájem 25 000 m2 výrobních prostor společnosti Yangfeng v Plané, pronájem 22 000 m2 skladových prostor společnosti Petainer v areálu CTPark či pronájem 18 000 m2 distribučních ploch společnosti Linemart v areálu Prologis Park Prague-Airport.

Vysvětlivky:

Celková výměra prostor ve výstavbě

Skladové a výrobní prostory třídy A vlastněné developerskou společností nebo investorem, které jsou stavěné v daném období za účelem pronájmu dalším stranám. Nemovitosti určené pro konkrétního nájemce a rovněž nemovitosti bez předem zajištěného nájemce.

Spekulativní výstavba

Výstavba prostor bez předem zajištěného nájemce.

Míra neobsazenosti

Podíl fyzicky volných prostor v dokončených budovách z celkové nabídky skladových a výrobních prostor, které zahrnují rovněž administrativní zázemí.

Nominální nájemné

Cena pronájmu skladových a výrobních prostor třídy A před uplatněním jakýchkoliv úlev/pobídek ze strany pronajímatele.

Pobídky ze strany pronajímatelů

Úlevy poskytnuté nájemci ze strany pronajímatele ve formě nájemních prázdnin, investic do vybavení nájemních prostor apod.


Článek pro vás připravila 108 AGENCY, česká poradenská společnost
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688