Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  01.05.2016 09:01:30

Německo větrné energii věří. Kapacita z větru jde nahoru


Německo to s obnovitelnými zdroji (OZE) myslí vážně. Do roku 2030 chce mít na mořském pobřeží větrný park s výrobní kapacitou 15 tisíc MW. V roce 2050 má být podíl energie z OZE v Německu na 80 procentech.

Větrné elektrárny mají v energetickém konceptu Německa důležité místo. Celá strategie byla důsledněji rozvržena v letech 20102011. Jejím cílem je do roku 2030 postavit na mořském pobřeží větrný park o celkové kapacitě 15 000 MW, a tím zajistit spolehlivé, úsporné a k životnímu prostředí šetrné zásobování energií. Podíl energie z obnovitelných zdrojů se tak v Německu potupně zvyšuje. Vize předpokládaného nárůstu je o 35 % (2020), 50 % (2030) a 80 % (2050). 

Výstavba větrného parku je financována z dotací, o které lze požádat u KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau). Ta zastřešuje bankovní skupiny, které financují pětimiliardovým úvěrem (EUR) prostřednictvím tzv. Sonderprogramm výstavbu deseti „Offshore-větrných parků“ v Severním a Baltském moři. Tato podpora je součástí energetického konceptu spolkové vlády[1].

U KfW-Sonderprogramm si k září 2013 požádaly o úvěr tři společnosti, jejichž projekty uspěly při výstavbě v Severním a Baltském moři. Jsou to Meerwind, Global I a Butendiek. Projekt Meerwind s výší od 288 MW využívá financování o výši 264 Milionu EUR. Projekt Global I bude disponovat výkonem o 400 MW při čemž využívá financování o výši 280 milionů EUR. Poslední zatím úspěšný projekt Butendiek využívá z programu 239 milionů EUR s celkovým výkonem 288MW.

O investice do větrných parků je velký zájem. Investory láká relativně nízkými - a stále se snižujícími - náklady a rostoucími výnosy. V roce 2015 se instalovalo o 30 % více větrné energie než o rok dříve. Výrazné zisky si loni připsaly i akcie výrobců větrných elektráren, například dánský Vestas (+ 115 %), španělská Gamesa (+ 110 pct.) i německý Nordex (o 118 procent).

Podle agentury Bloomberg se dá stejně úspěšný rok očekávat i letos. Podle prognózy Evropské asociace pro větrnou energii (EWEA) pokryje větrná energie do 15 let čtvrtinu evropské poptávky po elektřině.

 

Jiří Vlk, ředitel Green Victory Capital

 

 

  
 





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688