Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Investice  |  25.04.2016 13:39:57

Poučily se velké banky z roku 2008?

5. dubna 2016 vypršela lhůta pro odevzdání podkladů pro Dodd-Frank Act Stresstest, což je test skládající se z několika možných scénářů ekonomického vývoje, kterými americký Federální rezervní systém (FED) prověřuje stabilitu bank Spojených států amerických.

Testováním prochází subjekty, které jsou regulatorním orgánem uvedené v kategorii „systemically important“, neboli banky, jež by svým úpadkem mohly způsobit nestabilitu celého systému.

Do této kategorie patří především velké finanční domy, jako jsou JPMorgan Chase, Deutsche bank, Goldman Sachs a mnohé další.

V současnosti se pojem „systemically important“ objevuje v tisku stále častěji v souvislosti s pojišťovnou MetLife – více ZDE.

Testované scénáře

Mezi hypotetické scénáře, na které musí banky reagovat, patří v roce 2016 následující: růst nezaměstnanosti na 10 %, snižování úrokových sazeb, deflace, růst kreditního rizika, nelikvidita na trhu, selhání jiné systémově důležité instituce a další.

Oproti minulému roku FED zpřísnil kritéria pro splnění testu. Banky tedy budou v rámci testování čelit obtížnějším situacím než v roce 2015. V letošním roce se například poprvé mezi scénáři objevuje deflace a záporné úrokové sazby, tedy reálné nešvary současných ekonomik.

Očekávané výsledky v roce 2016

Výsledky DFAST mají být uveřejněny až na podzim tohoto roku, ale je pravděpodobné, že nebudou příliš příznivé. Svědčí o tom hned několik faktorů.

Letos přepracovaný stress test je nastaven tak, aby byl co nejméně předvídatelný a navíc byly zařazeny zcela nové scénáře. Dále je nutné připomenout, že v minulém roce nebyly výsledky nijak příznivé.

Z velkých amerických bank ho sice nezvládly pouze dvě banky – Santander a Deutsche Bank AG, nicméně jen Citibank prošla s objektivně uspokojivými výsledky. Ostatní banky jako jsou Goldman Sachs, JPMorgan Chase a Morgan Stanley musely dodatečně přepracovat své plány, aby testem prošly.

Recovery and Resolution Plans

Ani hodnocení těchto bank u Resolution Plan tzv. testu living wills* nedopadlo dobře, protože v něm neprošlo pět z osmi testovaných bank. Byly mezi nimi JPMorgan Chase, WellFargo, Bank of America, Bank of New York a State Street.

Pokud bychom měli zhodnotit stabilitu velkých amerických bank pouze podle těchto testů, nelze říct, že by se banky jakkoliv „poučily“ z krize roku 2008.

Autor: Sven Subotič, Kristýna Šlehoferová | aurainvest.cz 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

* Recovery and Resolution Plans jsou testy podobného rázu jako stress testy. Liší se pouze v tom, že se nezaměřují na stabilitu bank, ale na jejich jednání ve chvíli bankrotu, pokud pro ně není k dispozici žádná státní pomoc.

Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku.

Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

24.10.2022Američané se nedokážou poučit z minulosti - Paul von Blum muni.cz (Masarykova univerzita)
04.12.2019Jak se Velká Británie poučila z brexitu Lukáš Baloga (ProfitLevel)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688