Stavební práce rostou, Češi nedomýšlí rizika rekonstrukce svépomocí

Jana Brožková, 25.4.2016

S příchodem jara se každoročně pojí i nový začátek stavební sezony. Podle tuzemských stavebních spořitelen počet domácností, které si na nejteplejší měsíce roku naplánují rekonstrukci bydlení, stoupá v průměru o 70 % oproti zimě. Na vzestupu je podle odborníků zejména bytová výstavba, která vzrostla v porovnání s loňským lednem o třetinu. Přestože přibývá lidí, kteří staví či rekonstruují svépomocí, experti upozorňují na nutnost odborného vedení u některých stavebních úkonů.

Jarní měsíce nahrávají především bytové výstavbě, částečně díky projektům, které byly rozestavěné už loni. Z výsledků Českého statistického úřadu ze stavebnictví za leden 2016 lze zjistit u bytů nárůst o víc než o třetinu. Stoupající poptávku po rekonstrukcích a modernizacích s ústupem zimy potvrzují i odborníci z praxe. „Hlavní motivací lidí pro rekonstrukci domu na jaře a hlavně v létě před začátkem podzimu je úspora energie. Ve starších stavbách lze totiž díky rekonstrukci snížit spotřebu energie více než o polovinu,“ vysvětlil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se na tuzemském trhu specializuje na produkci dveří, garážových vrat a stínicí techniky.

Svépomoc nebo odborná firma?

Majitelé bytů i domů se musí rozhodnout, kdo stavbu nebo rekonstrukci provede. Buď ji zvládnou svépomocně, nebo dílo svěří stavební firmě. V současnosti přitom přibývá stále více Čechů, kteří si stavějí domy svépomocí. Hlavním motivem výstavby vlastními silami je především nižší cena celé stavby. Zatímco bez pozemku vyjde jeden metr čtvereční domu postaveného svépomocí zhruba na sedm až dvanáct tisíc korun, u developerů je to často až trojnásobně více. Kdo nechce stavět i pár let, tomu lze doporučit odborníky. V tom případě je důležité nechat si k projektu udělat rozpočet stavby. Vyplatí se oslovit aspoň tři stavební firmy, které dům ocení, a nabídky porovnat. Cena při výběru by neměla být jediným kritériem ­­- ta nejnižší nemusí být nejlepší. Jakkoliv je vidina úspor pro mnohé lákavá, experti stále doporučují odborné práce konzultovat s profesionály, nebo práci přenechat zkušeným řemeslníkům.

Dozor nad stavebními postupy a kvalitou

Každý investor by měl mít na staveništi stavební dozor, aby zedníci dodrželi správné postupy a kvalitu práce. Neměl by chybět u žádné důležité fáze výstavby, protože „amatéři“ nemají dost odbornosti k tomu, aby uměli dílo sami kontrolovat. Navíc se mohou objevit nečekané problémy, s nimiž si laik neporadí. Majitelé mají možnost sledovat jen jednoduché zednické úkony – například zda jsou stěny a podlahy rovné a zda jednotlivé detaily ladí. Platí zásada, že dokonalá hrubá stavba minimalizuje množství dodělávek. Bedlivost se vyplatí při řešení detailů, hlavně v rozích či kolem otvorů, kde by mohly vznikat tepelné mosty, kde hrozí kondenzace vlhkosti na vnitřním povrchu a vznik plísní a unikání tepla. Důraz je třeba klást na provedení rozvodů vody, kanalizace a elektroinstalací. Vše musí být pečlivě naprojektováno, aby se zamezilo zbytečnému předělávání.

Vysokou odbornost vyžaduje také práce s moderními materiály a komponenty. Mezi ně patří nejčastěji práce tesařské, instalatérské nebo elektrikářské. Odborná montáž se týká i například instalace oken, dveří nebo garážových vrat. „Zatímco dříve si mohl nová vrata nainstalovat téměř každý bez jakýkoliv odborných znalostí, dnes již tomu tak není. Moderní garážová vrata jsou totiž obohacena o nové technologie například o automatizaci s dálkovým ovládáním, proto by měla být nainstalována pouze odborníky,“ vysvětlil Lubomír Valenta, marketingový manažer společnosti Lomax, která nabízí široký sortiment garážových vrat na trhu . Právě neodborná instalace může znamenat trvalé poškození produktů či materiálů, výrobci proto plnou záruku podmiňují profesionální montáží.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba