TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  22.04.2016 21:45:02

Jaké důležité zákony schválila tento týden Sněmovna

V úterý schválila Sněmovna novelu audiovizuálního zákona. Díky ní bude Státní fond kinematografie dostávat pravidelně peníze ze státního rozpočtu. Mělo by jít až o 200 milionů korun ročně. Budou určeny na výrobu českých filmů, jejich propagaci v Česku i za hranicemi a na podporu kin. Zahraniční filmaři budou moci žádat o pobídky po celý rok. Doteď to bylo jen na začátku roku.

O svůj významný den ale přišel Karel IV. Ve Sněmovně se totiž nenašlo dost hlasů ke schválení sněmovní či senátní verze návrhu zákona, podle kterého by 14. květen byl Dnem Karla IV a Elišky Přemyslovny. Svůj významný den nebudou mít ani senioři a 17. listopad nadále zůstane Dnem boje za svobodu a demokracii. Podle původního návrhu se měl přejmenovat na "Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii".

Významný zákon o veřejných zakázkách, který Česko potřebovalo, aby mohlo dostávat evropské dotace, schválila Sněmovna v úterý. Oproti původnímu návrhu ale poslanci odložili účinnost nového zákona o tři měsíce. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ale varovala, že ačkoliv bude argumentovat tím, že zákon je schválený, může se stát, že Evropská komise Česku pozastaví platby.

Poslanci ztratili spoustu času dohadováním se o programu, více v reportáži Televizních novin:

Středeční jednání poznamenala dlouhá debata o programu schůzce. Poslanci se zvládli hádat přes 3 a půl hodiny. Ve čtvrtek se zase poslanci hádali dvě hodiny o svolání mimořádné schůzce k postupu policie při návštěvě čínského prezidenta. Hlasy TOP 09, ODS a Lidovců ale na svolání schůze nestačily.

V pátek poslanci vyslovili souhlas s novelou zákona o podpoře sportu. Ta předpokládá vznik rejstříku sportovních organizací, sportovců a sportovních zařízení. Účast v něm bude povinná pro všechny organizace, které žádají o státní podporu.

O nárok na státní podporu přijdou ti, kteří v posledních třech letech dopovali nebo byli podezřelí z ovlivňování výsledků sportovních soutěží, byli odsouzeni za nekalosti ve sportu nebo za dotační podvod.

Významného rozšíření pravomocí se v pátek dočkal také Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ten bude moci prověřovat hospodaření krajů, obcí a jejich příspěvkových organizací. NKÚ by měl dostat možnost prověřovat nakládání s prakticky veškerými penězi ve veřejném sektoru. Nově bude NKÚ moci prověřovat třeba také Českou televizi, Český rozhlas nebo Českou národní banku.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688