Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  14.04.2016 09:45:41

Česká justice: Ostrá výměna názorů: Ministr Pelikán poslal vedení Exekutorské komory „zpátky do školy

Zastrašování a urážky. V takovém tónu se neslo minulý týden jednání ze strany ministra spravedlnosti Roberta Pelikána s vedením Exekutorské komory ČR. České justici to potvrdilo nezávisle na sobě několik přímých účastníků jednání. Na přetřes se z ministrovy strany dostal i článek, který publikoval náš portál.

Na probíhající jednání zástupců exekutorů se Pelikán dostavil po téměř dvou a půl hodinách. K prvnímu výstupu došlo při projednávání tématu, kterým bylo spojování vícečetných exekucí.

Když se přítomný zástupce Člověka v tísni vyjádřil v tom smyslu, že se některé úřady nechovají tak jak mají, protože neslučují, ačkoli by měly, skočil mu ministr do řeči, ať označí ty, které to jsou, že je připraven podat kárné žaloby.
Snahu o součinnost, kdy se exekutoři opakovaně ptají na majetkové poměry povinných, komentoval tak, že „otravují se součinnostmi“, ačkoli by to stačilo udělat jednou. A opět došlo na výhružky kárným řízením. Týkalo se to případů, pokud by exekutoři poskytovali oprávněným vzdálený elektronický přístup do spisu, aniž by totéž nabídli ostatním účastníkům řízení. Stejně tak bude postupovat, sdělil ministr, pokud zjistí, že sepisují exekuční návrhy a následně jsou k tomuto návrhu pověření.

Čtěte také: Prezidentka EK ČR Pavla Fučíková: Úvahy o snížení exekutorského tarifu jsou nezodpovědný hazard

Přitom praxi opakovaných součinností i ve spisech, kde to nemá žádný význam, exekutoři přijali v důsledku dohledové praxe Ministerstva spravedlnosti, která v případě, že součinnosti nedělají, shledává ve spisech průtahy, které jsou paradoxně kárným deliktem. K sepisování návrhů pro oprávněné již vznikla judikaturní praxe, která tento problém již vyřešila a podjatost v ní neshledává.

Podle informací České justice od účastníků jednání se celý Pelikánův téměř dvacetiminutový výstup nesl ve značně arogantním až pohrdavém tónu, dokonce exekutory poslal „zpět do školy“. Plánované snížení exekučního tarifu pak ministr komentoval tak, že se „rozhodl, že exekutoři zchudnou“.

V průběhu jednání exekutorům Pelikán rovněž vytkl, že do doby, než bude schválena novela exekučního řádu, která počítá se zavedením povinných záloh, mají účtovat zálohy, které jsou dnes na smluvním základě, a je jejich problém, že to nedělají. K tomu je přinutí ekonomické problémy, dodal.
Pikantní na tom je, že právě organizace pod Ministerstvem spravedlnosti, jako je Vězeňská služba, nebo soudy, si přímo v podmínkách výběrového řízení vymiňují, že se nebudou zálohy vybírat. Navíc není vůbec jasné, zda a kdy připravovaná úprava vůbec projde legislativním procesem, přitom ministr exekutorům oznámil, že snížení tarifu je připraven i jednostranně prosadit od 1. ledna 2017.

Závěrem zkoprnělým exekutorům ministr oznámil, že si nepřeje, aby podrobnosti jednání zveřejňovali a že doufá, že se nebude opakovat chování jednoho z exekutorů, který komentoval v médiích pracovní verzi připravované novely exekučního řádu. Přestože Pelikán přímo nejmenoval, inkriminovaný komentovaný článek vyšel na webu Česká justice.

Dušan Šrámek, Česká justice


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688