Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie v ČR  |  13.04.2016 16:08:32

AHG: Vláda musí pomoci OKD, jiná alternativa neexistuje


Krize v OKD/NWR pokračuje. Investiční skupina AHG, která je majitelem společnosti OKD tvrdí, že stát může ušetřit miliardy korun. Nesmí ale OKD poslat do insolvence.

Jednání ministra financí Andreje Babiše s představiteli společnosti Ad Hoc Group (AHG),  novým vlastníkem společnosti OKD, doposud nevedly k řešení situace. Ministr financí odmítl podle ČT24 převzít záruky OKD ve výši 17 miliard korun. Další jednání proběhnou v nejbližší době.

AHG: 17 nebo 33 miliard? Vládo, vyber si

Částku 17 miliard korun na restrukturalizaci opírá společnost AHG o výpočty ve studii, kterou vypracovala společnost Deloitte. Garantem této studie je hlavní ekonom společnosti David Marek. Studie také uvádí, že by vláda nechala OKD padnout a poslala ho do insolvence, tak náklady dosáhnou pro daňové poplatníky dokonce 33 miliard .

Ekonomický deník požádal Deloitte o zaslání celé studie. Obrátili jsme se proto na objednatele studie, společnost AHG. Tiskový mluvčí AHG Roman Pařík nám však řekl, že si společnost nepřeje studii celou zveřejnit: „Publikovali jsme tiskovou zprávu, kde jsou veškerá data uvedena. Studii má v současné době k dispozici Ministerstvo financí a Ministerstvo průmyslu, které k ní vypracovávají oponenturu. Forma, jakou jsme zveřejnili výsledky studie, nám vyhovuje,“ uvedl Pařík.

Podle něj média informují chybně, když mluví o „částce 17 miliard pro společnost AHG“: „Konkrétní parametry finanční pomoci jsou předmětem jednání,“ uvedl s tím, že AHG už investovala do OKD miliardy korun: „V minulosti jsme nakoupili dluhopisy NWR. Vzhledem k situaci na trhu s cenou uhlí jsme se v roce 2014 rozhodli nejen kapitalizovat svou pozici v NWR,  ale také podpořit OKD přímo i nepřímo v celkové výši 9,35 mld. korun,“ dodal.

Oslovili jsme také společnost Deloitte, která nám odpověděla pouze na jednu ze zaslaných otázek: na základě jakých dat byla studie zpracovaná: „Vycházíme z informací ČSÚ, Evropské komisedat poskytnutých společností OKD,“ uvedl Marek.

Jiný scénář než pomoc státu neexistuje

Zajímalo nás také, zdali společnost AHG počítá s jiným scénářem, než s pomocí ze strany státu. To však Pařík odmítl, jiná alternativa podle něj neexistuje: „Útlum dolů není bez pomoci státu možný kvůli složitým geologickým podmínkám a vlivu na životní prostředí. Tento druh pomoci je realizován všude v Evropě. Jsme připraveni se na záchraně také finančně, jako v minulosti podílet,“ uvedl Pařík s tím, že po restrukturalizaci chce společnost čekat na zvýšení cen uhlí.

NWR má v současnosti přibližně 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 zaměstnanců pracuje v dodavatelských službách a 200 z nich je agenturních. V loňském roce NWR vygenerovala gigantickou ztrátu ve výši 6 miliard korun. V roce 2014 přitom dosahovala 567 milionů korun. Primárním důvodem je pokles cen uhlí na světových burzách, ale také poměrně vysoké náklady na hlubinnou těžbu uhlí.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688