Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.04.2016 09:24:19

Hodnocení politiky ECB pod palbou komentářů


Včera bylo obchodování na měnovém páru USD/EUR pod velkým množstvím komentářů ze strany představitelů ECB. Nakonec společná evropská měna oslabila asi o 0,2 %.

Konala se totiž konference ECB s analytiky, kteří sledují její kroky. Na ní se člen její rady P. Praet vyjádřil, že politika ECB, kterou implementuje od roku 2014, je efektivní. Slabá inflace je důsledkem dalších objevujících se šoků, a pokud se budou další přicházet, tak měnová politika na to bude patřičně reagovat. Na závěr také přítomné ujistil, že nějaká forma rozdávání peněz (helicopter money) nebyla na posledním jednání rady guvernérů vůbec na stole. B. Coer zase potvrdil, že pokud se rizika ekonomického vývoje materializovala, tak by ECB jednala s dostatečnou razancí. Dále přítomné ujistil tím, že ECB při svém rozhodování nekouká na to, jak jednají ostatní nositelé politik v rámci euro zóny či jiných centrálních bank ve světě. Zároveň se ovšem vyjádřil, že pokud by také jednali i ostatní nositelé politiky, tak celkový mix politik by byl efektivnější. Samozřejmě měl na mysli fiskální politiku.

Místopředseda ECB V. Constancio zase představoval výroční zprávu ECB před hospodářským výborem Evropského parlamentu v Bruselu. Zopakoval tam, že ECB je připravena udělat cokoliv bude potřeba, aby dosáhla cenové stability. Zároveň si postěžoval, že institucionálně nedodělaná měnová unie ji tak činí křehkou vůči ekonomickým šokům.

K těmto vyjádřením se během dne přidalo ještě zveřejnění zápisu z jednání rady guvernérů. Rada guvernérů diskutovala osvobození od negativních sazeb pro některé hráče na trhu, ale protože toto schéma bylo shledáno jako příliš komplexní, tak od toho bylo upuštěno. Uvažovali, ale ještě o větším snížení sazeb než nakonec bylo schváleno.

Sám šéf ECB M. Draghi pak v Portugalsku před Státní radou (poradní orgán prezidenta, který vykonává většinu jeho pravomocí) hovořil o tom, že státy eurozóny by měly pracovat na institucionálním dobudování měnové unie, protože to je podle něho potřeba a ne pouze luxus. Zároveň upozornil, že vidí prostor pro další fiskální uvolnění, který by přineslo další růst do Evropy.

Na jednom diskuzním panelu se setkali američtí centrální bankéři – současná šéfka Fedu Yellen a její předchůdci Bernanke, Greenspan, and Volcker. Současná guvernérka Fedu ocenila americkou ekonomiku za progres, který učinila a stále ještě dělá. Trh práce by ale mohl ještě dále zlepšit. V tomto smyslu vidí, že dvouprocentní inflační cíl je sice důležitý milník, ale ne strop. Bernake zhodnotil program kvantitativního uvolnění jako úspěšnou periodu.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.03.2024Nadále slabý evropský průmysl a drobná revize politiky ECB (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.04.2019Centrální banky pod palbou politiků Patria (Patria Finance)
30.07.2018Ranní komentář: Akcie Twitter pod prodejní palbou Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688