TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  04.04.2016 12:10:10

V mateřské i alimentech se chystají změny! Tohle bude jinak


Usnadnit ženám návrat do zaměstnání a zlepšit jejich životní úroveň chce změnami v zákoně ministerstvo práce. Podle ministryně Michaely Marksové jsou ženy kvůli dětem často diskriminované, ať už se jedná o pobyt na mateřské nebo nemožnost pracovat na zkrácený úvazek. Upravit chce také pravidla na vymáhání alimentů od neplatičů. O všech chystaných změnách ještě musí rozhodnout zákonodárci.

Rychlejší čerpání rodičovské

Jedním z hlavních nástrojů, jak umožnit maminkám rychlejší návrat do zaměstnání, je změna podmínek čerpání rodičovského příspěvku. Rodiče mají nárok celkem na 220 tisíc korun. Dnes platí, že nejrychleji lze tento příspěvek vyčerpat za dva roky. Maximální měsíční částka totiž nesmí přesáhnout 11 500 korun.

Maximální výši měsíčního příspěvku ale plánuje Marksová zrušit, rodiče by tak 220 tisíc mohli vyčerpat už za šest měsíců. Už dnes nicméně platí, že rodiče mohou při pobírání příspěvku zároveň pracovat. Jediným omezením, které výši měsíčního příspěvku bude upravovat, bude hrubá mzda. Rodičovský příspěvek měsíčně nesmí být vyšší, než 70 % hrubé mzdy.   

Otcovská dovolená

O možnosti, že by se maminka s tatínkem na mateřské dovolené střídala, se mluvilo hodně dlouho. Nakonec ale musela ministryně z plánovaných dvou měsíců ustoupit. Místo toho chce otcům zaručit čtyři dny placeného volna po narození dítěte. Proplácet by je měl stát podobně jako mateřskou. Pokud bude návrh schválen, platit by měl už od ledna příštího roku.

 

Zálohové výživné

Dlouhodobým cílem ministerstva práce je prosazení tzv. zálohového výživného. To by mělo pomoci samoživitelům, kterým bývalý partner neplatí alimenty na dítě. Peníze by jim místo nich posílal na účet stát a dlužné částky by potom sám vymáhal po neplatičích.

Na zálohové výživné by měly nárok rodiny, jejichž měsíční příjem nepřevyšuje 2,7 násobek životního minima. Výše příspěvku by se mohla vyšplhat až na 2500 korun měsíčně. Kritici nicméně upozorňují na to, že takto nastavený systém by jen inspiroval další rodiče k tomu, aby alimenty na děti neplatili.   

 

Zkrácený úvazek pro maminky

Pracovat na zkrácený úvazek má pro rodiče řadu výhod. Nejenže tak přisypou peníze do rodinného rozpočtu, který výpadkem příjmu jednoho z partnerů často strádá, ale maminka nebo tatínek, kteří mnohdy tráví tři až čtyři roky s dítětem doma, neztratí kvalifikaci a odbornost.

Bohužel ne všechny firmy zkrácené úvazky svým zaměstnancům nabízejí, a to ministryni Marksové vadí. Jsou totiž optimální variantou právě pro maminky po mateřské nebo například lidi po padesátce. Marksová chce novelou zákoníku práce ztížit zaměstnavateli zamítnutí zkráceného úvazku. Uvažuje se také o finanční podpoře firem, pokud zájemcům zkrácené úvazky nabídnou.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688