Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.03.2016 08:58:44

Ministři Marksová a Mládek v Karviné ujistili, že stát je na propuštění v OKD připraven


O situaci v těžební společnosti OKD/NWR a také o připravených opatřeních jednali v Karviné ministři průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová s odborovými předáky horníků Ostravsko—karvinských dolů, zástupci měst a obcí Karvinska a vedením společnosti OKD.

Návštěva ministrů navazovala na prosincové setkání v Karviné a nedávné představení souboru opatření vlády pro případně propuštěné zaměstnance těžební společnosti. V doprovodu hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka a vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy se ministři a jejich náměstci setkali s primátory a starosty obcí Karvinska, s představiteli Frenštátska a se zástupci hornických odborů a krajských představitelů Českomoravské konfederace odborových svazů.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek připomněl jednotlivá opatření, například přípravu průmyslové zóny Nad Barborou a příspěvky pro horníky. Jednání s manažery OKD shrnul následovně: "Jednali jsme s vedením OKD a chtěli jsme slyšet jasné slovo, jak si to představují s propouštěním v letošním roce, jaké mají plány. Dozvěděli jsme se pouze to, co napsali Úřadu práce v Ostravě, tedy že chtějí propustit k 1. červenci až 345 zaměstnanců z různých závodů OKD. Což by mělo proběhnout pokud možno na dobrovolné bázi těch, kteří o to projeví zájem. Ujištění, zda nebude následovat ve druhé polovině roku další propouštění, jsme nedostali."

Vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala informoval o postoji krajské tripartity, která se shodla na tom, že by těžba na Karvinsku měla pokračovat co nejdéle a v úzké spolupráci se státem. "Jsem rád, že se vláda zabývá problematikou OKD zodpovědně, protože situace je opravdu vážná a zatím není na stole žádné komplexní řešení. Nechceme, aby stát nalil do OKD peníze, ale myslíme si, že nejlepší cestou je přijatelnou formou a v rozumném rozsahu udržet těžbu a práci pro horníky a navázané firmy. Potřebovali bychom však, aby vedení OKD konečně nastavilo systém krizového řízení a řeklo jasně, jaké má záměry a plány s jednotlivými doly, " řekl Jiří Cienciala.

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák řekl, že problémy OKD mohou mít velmi negativní vliv na region. "Chceme se podílet na řešení problémů těžby tak, aby dopady na region byly co nejmenší, ale klíčová v této situaci je a bude role státu a vlastníků OKD. Aktuálně je nejpalčivějším problémem důl Paskov a doufáme, že v nejbližší době vedení OKD objasní, jak by měl útlum na Paskově probíhat. Dnes mě nemile překvapilo, že vedení OKD nám sdělilo, že vlastně nemá oficiální mandát od vlastníků k jednáním o tom, co bude OKD po státu žádat," uvedl hejtman Novák.

Debata s odboráři byla podobně jako minule bouřlivá. Předseda odborů OKD Jaromír Pytlík na setkání s ministry uvedl: "Vláda by měla hledat řešení společně s vedením OKD i s odbory, ale stále přešlapujeme na místě. Naším cílem je udržet těžbu tam, kde je to možné, a tam, kde už to není reálné, utlumovat těžbu postupně, aby propouštění bylo pozvolné. Podmínkou pak je, aby lidé odcházeli finančně zabezpečeni na další měsíce."

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová uvedla, že její resort je připraven na možné propouštění v OKD. "Jsme připraveni posílit úřady práce i naše nástroje, jako například aktivní politiku zaměstnanosti, vypracovali jsme aktivizační opatření, která budou ve prospěch případně propouštěných horníků realizována, a zahájili jsme také oficiální jednání s odpovědnými osobami na úrovni Evropské komise."

Mezi starosty měst na Karvinsku převažovaly především obavy z budoucnosti. Na práci v OKD jsou závislé tisíce rodin a hledat nové uplatnění pro propuštěné horníky bude velmi problematické. Připravovanou průmyslovou zónu Na Barborou, která by mohla dát práci nejméně dvěma tisícům lidí, je nutné dokončit co nejdříve, ale je potřeba rychle vytvářet i další příležitosti a podmínky pro vznik dalších pracovních míst.

Zdroj: TZ MPO ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688