Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.03.2016 09:39:10

Tichá hrozba, která může ropným firmám definitivně zlomit vaz

Svět se ještě nedávno děsil, co přijde, až vyschnou světové zásoby ropy. Jak se ale ukazuje, na světě je více ropy, než dosud studie tvrdily. Využitelné zásoby suroviny se zvyšují díky rozvoji frakování či těžbě z dříve nedostupných podmořských ložisek a ropných písků. Na druhé straně rovnice je naopak klesající poptávka po ropě, což tlačí její ceny dolů. Černé zlato rozhodně nezažívá zlaté časy, ten největší šok, který ho může definitivně srazit k zemi, ale teprve přichází.

Velká část poptávky po ropě plyne z automobilové dopravy. Na planetě je podle odhadů aktuálně asi miliarda aut s konvenčním pohonem. Věk benzínu ale podle technologických vizionářů pomalu končí.

Automobilky Tesla Motors a Chevrolet chtějí již brzy na trh uvést elektromobily s dojezdem přes 300 kilometrů za méně než 30 000 USD, což se pro toto dynamicky se rozvíjející odvětví může stát zlomovým bodem. Miliardy dolarů navíc do vývoje elektromobilů nelijí jen tito výrobci, masivně do aut na elektrický pohon investují prakticky všechny velké automobilky, včetně Fordu, Volkswagenu, Nissanu nebo BMW. Aktivní jsou i technologické giganty jako Apple a Google.

Predikce vývoje prodeje elektromobilů Tesla
Predikce vývoje prodeje elektromobilů TeslaZdroj: Bloomberg

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) předpokládá, že v roce 2040 budou auta na elektrický pohon tvořit jen asi procento z celkového počtu automobilů na Zemi. Podobně smýšlí i ropný obr ExxonMobil. Jenže vezmeme-li v úvahu dynamiku vývoje nových technologií, kterou lze vyjádřit v podobě takzvané S křivky, mohlo by již v roce 2040 být každé druhé auto poháněné elektřinou.

Navzdory propadu cen ropy loni celosvětový prodej elektromobilů vzrostl o 60 %. Pokud by poptávka po vozech na elektrický pohon pokračovala stejným tempem jako dosud, převis nabídky ropy nad poptávkou po ní dosahující aktuálně dvou milionů barelů denně by se nejpozději do roku 2023 zdvojnásobil. Do roku 2040 by se pak podle tohoto scénáře mohla poptávka po ropě kvůli poklesu počtu aut na konvenční pohon snížit o dalších zhruba 16 milionů barelů denně.

Predikce úbytku poptávky po ropě kvůli růstu podílu elektromobilů na trhu
Predikce úbytku poptávky po ropě kvůli růstu podílu elektromobilů na trhuZdroj: Bloomberg

Další vývoj bude záviset na mnoha faktorech, mimo jiné na vývoji cen baterií, které jsou alfou a omegou elektromobilů. I v této oblasti ale odborníci předpokládají celkově příznivý vývoj. Jak upozorňuje Colin McKerracher z Bloomberg New Energy Finance, od roku 2010 ceny lithium-iontových baterií spadly asi o 65 % na zhruba 350 USD na kilowatthodinu a vývoj naznačuje, že do roku 2030 by se mohla jejich cena v přepočtu na kilowatthodinu snížit až na 120 USD.

ekonomických a tržních rizik. Banka ale překvapila tím, že chce oproti prosincovým plánům výrazně zvolnit, pokud jde o další zvyšování úroků.

 

 

10 věcí, které investiční profíci řekli o současném trhu 

10 věcí, které investiční profíci řekli o současném trhu

Pokud máme trh od začátku letošního roku definovat jedním slovem, pak jím asi budou "turbulence". Jak na neklidnou situaci ve finančním světě reagují investiční profesionálové a kde vidí nejatraktivnější příležitosti?

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688