Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  16.03.2016 15:24:14

Senát schválil zákon o evidenci tržeb i snížení DPH v oblasti stravovacích služeb


Senát dnes schválil návrh zákona o evidenci tržeb, který představuje jedno z nejdůležitějších systémových opatření k narovnání podnikatelského prostředí v novodobé historii České republiky. Zároveň schválil návrh Ministerstva financí na snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 % s výjimkou alkoholických nápojů, a to od okamžiku účinnosti zákona o evidenci tržeb.

Návrh zákona nyní míří k podpisu prezidentem republiky a následně bude publikován ve Sbírce zákonů. Po dokončení legislativního procesu bude probíhat sedmiměsíční legisvakanční lhůta, během které bude vybudováno a otestováno technické řešení systému. V této lhůtě bude zveřejněna technická dokumentace a spuštěno testovací prostředí pro vývojáře pokladního softwaru a následně měsíc před účinností zákona spuštěn pilotní provoz, ve kterém si fungování systému budou moci vyzkoušet podnikatelé. Možnost simulování procesu transakcí nanečisto umožní plynulý nájezd elektronické evidence tržeb v okamžiku jejího spuštění. Předpokládáme, že zákon nabyde účinnosti do konce roku 2016.

Česká republika se tím zařadí mezi většinu zemí Evropské Unie, kde již některá z forem evidence tržeb úspěšně funguje. Náš online model však bude patřit k nejmodernějším a pro podnikatele nejlevnějším, protože maximálně využívá technologie, které jsou dnes běžně dostupné, zatímco v době, kdy evidenci tržeb zaváděla například Itálie nebo Švédsko, nebo ji navrhovala současná česká opozice v podobě drahých registračních pokladen, zdaleka tak rozšířené nebyly,“ řekl ministr financí Andrej Babiš.

V první vlně budou evidovány tržby z oblasti ubytovacích a stravovacích služeb, v druhé (po třech měsících) tržby ze sektoru maloobchod a velkoobchod. Ve třetí fázi, která začne 15 měsíců po spuštění, budou evidovány tržby v ostatních činnostech (tj. např. svobodná povolání, doprava, zemědělství) s výjimkou těch ve 4. fázi. Nakonec ve 4. fázi 18 měsíců po spuštění budou mít povinnost evidovat své tržby vybraná řemesla a výrobní činnosti.

„Ačkoliv primárním cílem elektronické evidence tržeb je narovnání podnikatelského prostředí v české ekonomice, nese s sebou i nezanedbatelný fiskální efekt. Očekávaný dodatečný daňový výnos na daních z příjmů a dani z přidané hodnoty v sektorech stravování, ubytování a obchodu, tedy za první dvě fáze evidence, je až 12,5 mld. ročně. Za ostatní sektory je potenciál dodatečných výnosů 5-6 mld. ročně. Celkový daňový výnos po plném náběhu evidence tržeb bude 18 mld. ročně,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš. „Z těchto 18 mld. půjde přibližně 4 mld. ročně do rozpočtů obcí a přibližně 1,5 mld. do rozpočtů krajů. To znamená více investic do lokálních projektů, do infrastruktury obcí, do školek a podobně,“ připomněl ministr financí.

Senát zároveň souhlasil s navrženou jednorázovou slevou na dani pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob ve výši 5000,- , kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby, a to z důvodu kompenzace zvýšených nákladů, které jim nastanou v souvislosti s účinností zákona.

Zdroj: MFČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688