STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  16.03.2016 11:30:23

Švýcarský frank jako ochrana před potenciálním Brexitem?

Autor: Bc. Jan Kolář

V posledních měsících jsme v Evropě svědky mohutných, především politických, turbulencí. Na stole je stále možný odchod Velké Británie z EU, uprchlická krize, válka na Ukrajině. Ani politický extremismus není s ohledem na výsledky slovenských parlamentních voleb úplným tabu. Zároveň ekonomická situace ve většině zemí EU má k ideálům zkrátka dost daleko.

Do toho všeho tady máme ECB, která si včele s Mariem Draghim hraje na zachránce Evropy před recesí, a svými kroky již několik let destabilizuje finanční trhy. Libra a euro prožívají těžké časy, a to zdaleka nejsme u konce.

Naštěstí v Evropě existují státy, které mají svoji suverenitu pevně ukotvenou a hlavně disponují vlastní důvěryhodnou měnou. Jednou z nich je země helvetského kříže a její Švýcarský frank, jinak nazývaný Swissie.

Švýcarská ekonomika vykazuje v poslední době velmi slušné výsledky. Po nečekaném upuštění od intervenčního režimu a následném šoku si navíc švýcarská centrální banka (SNB) pomalu ale jistě získává pošramocenou důvěru mezi investory. Na síle nabírá hlavně Švýcarský frank, kterému se aktuálně daří i proti tak silnému protivníku jako je v současné době Americký dolar.

Někteří měnoví analytici se domnívají, že švýcarský frank může být jednou z nejlepších voleb s ohledem na očekávané referendum o „Brexitu“.

Pokud opravdu dojde k odchodu Velké Británie z EU, mohla by libra oslabit až o desítky procent. Libra však s sebou nejspíš stáhne i další měny. První na řadě bude s největší pravděpodobností Euro. Reakce Swissie na případný Brexit má být podle odhadů minimální.

Švýcarský frank tak může představovat velmi zajímavou ochranu proti eventuálnímu Brexitu.

Na druhou stranu existují i názory, které hlásají, že SNB si nepřeje mít silnou měnu. V případě výraznějšího posilování švýcarského franku hrozí eventuální intervence.

Podle mého názoru, je volba švýcarského franku dobrou a hlavně logickou volbou k zajištění rizika proti potenciálnímu Brexitu. Jenom škoda, že ČNB stále intervenuje proti tuzemské měně. S ohledem na aktuální prosperitu české ekonomiky se mohli investoři poohlížet i po české koruně jako jedné z alternativ k investici.

Švýcarský frank

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688