BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  07.03.2016 21:18:20

Nízké ceny ropy stlačily počet vrtů na 14letá minima

pátek večer se investoři v každotýdenní statistice od americké společnosti Baker Hughes dozvěděli o dalším poklesu provozovaných vrtů v USA. V segmentu více sledované ropy se jejich počet snížil již jedenáctý týden v řadě, tentokrát o 8 na nová dlouhodobá minima 392 vrtů. Pro srovnání před rokem jich bylo v provozu o 530 více, resp. 922. Při zahrnutí segmentu plynu bylo v USA v minulém týdnu v provozu celkem 489 vrtů, resp. mezitýdenně o 13 méně.

Globální vývoj

Baker Hughes následně dnes zveřejnila měsíční statistiku týkající se také zahraniční situace, tj. i mimo USA, resp. bez Severní Ameriky. V průběhu února bylo ve světě v průměru meziměsíčně v provozu o 27 méně vrtů, resp. 1018. Meziročně se jedná o 20 % redukci.

Statistický přehled provozovaných vrtů dle regionů včetně meziměsíčního a meziročního srovnání k dispozici zde.

Jak plyne z přehledu, při zahrnutí zmiňované Severní Ameriky se globálně ve světě těžila ropa a zemní plyn z 1761 vrtů. O měsíc dříve to bylo 1891 vrtů. Nižší počet vrtů ve statistikách nalezneme až v dubnu 2002. Tehdy v provozu jen 1597 vrtů, zároveň se jednalo i o nejnižší počet v daném roce.

V poslední necelé dekádě se počet vrtů převážně pohyboval nad hranicí 3 tisíc. O maximu lze v tomto období hovořit před 4 lety, když ropu a plyn dodávalo v únoru 2012 dokonce 3900 vrtů. Za čtyři roky se tedy počet vrtů snížil o polovinu.

Přehled globálního vývoje počtu provozovaných ropných vrtů za posledních 40 let k dispozici zde.

Jak patrno ze statistik s celkovým výsledkem míchá především vývoj v USA, kde se v únoru meziměsíčně snížil průměrný počet provozovaných vrtů o 122. Naopak sousední Kanada počet vrtů dokonce zvýšila o 19 na celkových 208. Žádný region jinak v únoru počet vrtů nezvýšil.

Cenový vývoj ropy

Statistika tak dopomáhá k dalšímu růstu cen ropy, když se i přes mnohem větší výtěžnost a efektivitu vrtů dále sází na pokles produkce a tedy zlomení převahy produkce nad spotřebou. Odhady pro hojně sledované Spojené státy hovoří obvykle o meziročním snížení denní produkce v tomto roce o 600-700 tis. barelů.

Severomořská ropa Brent se dnes již přehoupla nad hranici 40 USD, kde se naposledy obchodovala před třemi měsíci. Lehká ropa WTI růstem nad 37,50 USD již dokázala vymazat letošní ztráty, resp. od únorových dlouhodobých minim v blízkosti hranice 26 USD poskočila již o zhruba 45 %.

Připomenout lze, že participovat na cenovém vývoji ropy oběma směry lze prostřednictvím například řady ETF či CFD produktů nebo přímo futures kontraktů, které lze prostřednictvím BHS rovněž obchodovat.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688