Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  29.02.2016 06:00:42

V poušti emirátů vyrostla hi-tech farma na saláty


V nehostinné krajině Spojených arabských emirátů (poušti) roste zelenina. Jak je to možné? Odpovědí je hydroponie.

Ve Spojených arabských emirátech (SAE), které jsou známé svými krásnými pouštěmi a kde vegetace téměř neexistuje, se jedna společnost rozhodla pěstovat zeleninu:  kopr, bazalku nebo i klasický salát. A zdá se, že metoda hydroponie sklízí doslova úspěchy. „Hydroponie je metoda pěstování zeleniny na tenké vrstvě vody, do které jsou dodávány živiny. Je to velice unikátní způsob pěstování velkých objemů s důrazem na etiku pro masovou výrobu,“ uvedl Rudi Azzato, „zahradník“ a marketingový ředitel společnosti Emirates Hydroponics Farms (EHF) pro médium CNBC’s Sustainable Energy.

Důvodem, proč SAE začíná investovat do sektoru zemědělství je možná také to, že podle zprávy organizace USDA Foreign Agricultural Service se v roce 2010 dováželo do země 85-90 % potravin. Země je tak velmi nesoběstačná v potravinách.

Azzato také řekl, že plně automatizovaný systém, který využívá hi-tech skleníků, umožňuje růst zeleniny celoročně, čímž se také zmenšuje potřeba potravinového dovozu, který může být nákladný jak finančně, tak i z pohledu ekologie.

Je potřeba připomenout, že ve Spojených arabských emirátech dominuje poušť, nejvyšší zaznamenaná teplota zde dosáhla 52,1 stupňů. Což s využitím skleníků může rostlinám poskytovat dostatek energie. Hydroponie nabízí také tu výhodu, že znovu využívá vodu.

Hydroponie je recyklace vody,“ řekl Azzato. „Voda spolu se živinami teče prostřednictvím potrubí, kde rostliny absorbují vodu společně se živinami. Případný přebytek vody poté teče zpět do nádrže, kde je voda filtrována a znovu využita,“ dodal s tím, že důmyslný systém také odstraňuje potřebu po pesticidech, které můžou být škodlivé nejen pro konzumenty, ale také zvířata, které v oblasti žijí. „V tomto skleníků není potřeba pesticidů. Do skleníků se totiž vstupuje prostřednictvím dvou dveří, obě dveře nemohou být otevřené současně. Tento systém tedy zabraňuje přístupu hmyzu do farmy,“ zakončil.

Hi-tech farmu budeme mít i u nás

Svou moderní hi-tech farmu také budeme mít v Česku. Projekt chystá legendární zemědělec František Čuba na severu Moravy společně s několika podnikateli. Má se jednat o takzvanou akvaponickou farmu, která spojuje akvakulturu a hydroponii – chov ryb a pěstování zeleniny.

Ukazuje se, že populační teorie, kterou sestavil anglický ekonom Thomas Robert Malthus, se nemusí zakládat na pravdě a koneckonců byla mnohokrát vyvrácena. Podle Malthuse totiž nastane situace, kdy zemědělská půda nebude schopná uživit dostatek lidí a výsledkem bude bída a hladomory. Současné trendy v hi-tech zemědělství naopak ukazují, že je nejen možné dále zvyšovat zemědělské výnosy a pěstovat potraviny tam, kde to předtím nebylo možné, zároveň se může omezit použití pesticidů a další chemie. Potraviny tak mohou být výrazně zdravější, ale i chutnější.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688