Koupelny dohromady s WC? Ano, nebo ne?

Kam umístit záchodovou mísu? Takové dilema řeší především majitelé bytů, kteří se rozhodli pro rekonstrukci. Každé řešení má svá pro a proti, ohlížet byste se měli i na legislativní požadavky. A také na možnost, že budete byt jednou prodávat. Spojení koupelny a WC může totiž odradit nejednoho kupce.

Běžnou součástí rekonstrukce starších panelákových bytů bývá i přestavba koupelny. Dříve podružný prostor se dnes často vyskytuje ve spojení se slovy jako oáza klidu a relaxace. K tomu jsou ale samozřejmě zapotřebí metry čtvereční. A ty v bytě vyčarujete těžko. Proto bylo ještě do nedávné doby trendem propojovat miniaturní panelákové koupelny s vedlejším záchodem. Koupelna se nafoukla, nabídla bohatší designové možnosti a záchod přestal být malou temnou komůrkou. Na první pohled všestranně výhodné řešení. A na ten druhý?

Nepříjemnosti v ranní špičce

Velkou výhodou samostatného WC je soukromí. To oceníte především v ranní špičce, kdy je vytíženost obou místností největší, ale i během dne, zvlášť pokud má někdo z rodiny v oblibě dlouhé koupele nebo třeba rád luští na záchodě křížovky. Velmi nepříjemný je také nevyhnutelný zápach, který pak silně znepříjemňuje pobyt v koupelně. Všechno je samozřejmě otázkou zvyku.

A co na to hygiena?

Jedním z největších argumentů pro samostatné WC jsou koliformní (střevní) bakterie, které se šíří především v okolí záchodové mísy. Mají ale velký dosah, a mohou se tak usadit třeba na zubních kartáčcích nebo ručníku, kterým si utíráte obličej. Na nedostatečně umytých rukách je pak můžete roznést i do zbytku bytu. Aby bylo samostatné WC zcela autonomní, je na něj potřeba umístit i umyvadlo nebo umývátko, jinak bakterie tak jako tak místnost opustí, navíc se díky potřebě umýt si ruce výhody oddělených provozů zcela setřou. Umývátko na toaletě je nejlepším adeptem pro instalaci automaticky ovládané baterie, která přenos bakterií eliminuje na nejmenší možnou míru. Pokud totiž „špinavou“ rukou nejprve spustíte pákovou baterii, bakterie na ní jednoduše počkají, než ji „čistou“ rukou zase vypnete. I když se tak zbavíte velké části znečištění, riziko přenosu zůstává.

Bezdotykové technologie

„Automaticky ovládané baterie fungují jednoduše na principu infračerveného snímače, který spustí vodu hned, jak uživatel umístí ruce do snímané zóny, a vypne ji, jakmile ruce prostor opustí,“ vysvětluje Radomír Ambrož ze společnosti Sanela, která se výrobou sanitární elektroniky zabývá bezmála 20 let. „Pověst automatickým bateriím kazí nekvalitní výrobky, které nefungují tak, jak mají. Infračervená čidla musí být dobře nastavitelná, aby pracovala bezchybně. Proto progresivní výrobci elektroniky používají speciální software, který se po instalaci baterie sám postará o přesné nastavení. Zjednodušeně řečeno se čidlo kolem sebe „rozhlédne“ a nadefinuje si všechny potřebné parametry. Díky této inteligentní funkci se nemůže stát, aby baterie nefungovala tak, jak má,“ dodává Radomír Ambrož.

Automatická stojánková baterie funguje na principu infračerveného čidla, které snímá ruce před čidlem. Při umístění na toaletu je dostatečné použít základní typ baterie, kde se teplota vody nastaví ručně rohovými ventily. Foto SANELA

Jak to vidí stát

Normy hovoří jasně – v případě, kdy má byt tři obytné místnosti a více (kuchyně větší než 12 m2 je také obytná místnost), musí být mísa v samostatném prostoru. Při nedodržení normy je velmi pravděpodobné, že vám žádný úřad stavební povolení neudělí. Na problém můžete narazit také při prodeji bytu, protože mezi kupujícími je více oblíbená varianta s odděleným záchodem. A tak místo, aby se nákladná rekonstrukce zúročila, byt v podstatě devalvuje.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna