Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.02.2016 07:53:25

Jak investovat během recese

Analytik z Barclays Jonathan Glionna vysvětluje klientům, jak investovat v době recese. Sám ale možnost poklesu výkonu americké ekonomiky nevidí jako pravděpodobnou, takže tento způsob investování nedoporučuje.

O možnosti recese se mezi investory a ekonomy spekuluje již řadu týdnů, a to jak kvůli zpomalujícímu růstu ekonomiky, tak zhoršování úvěrových podmínek a výkyvům na trzích. Jonathan Glionna z Barclays sice recesi v nejbližší době neočekává, ale svým klientům pro jistotu radí, jak by měli investovat v případě, že na recesi dojde.

"Sektory spotřebního zboží, zdravotní péče nebo telekomunikací jsou podle našich historických analýz těmi, do nichž je dobré se uchýlit v době, kdy ekonomika míří do recese. Mezi odvětvími, která si vedou nejlépe, jsou potraviny, nápoje a tabák, výrobky pro osobní spotřebu a domácnost a také zařízení a služby v oblasti zdravotní péče. Naše analýzy rovněž naznačují, že v době, kdy ekonomika vstupuje do recese, se nadprůměrně daří titulům s nízkou volatilitou a společnostem s vysokými čistými ziskovými maržemi," píše Glionna.

Při každé recesi od roku 1973 vydělalo podle Barclays spotřební zboží jako akciový sektor půl roku před koncem recese 7 %, v následujícím roce pak 11 %. U sektoru zdravotní péče to bylo 10 % a telekomunikace vydělaly 6 % za čtvrt roku. V recesích po roce 1990 se ze sektorů dařilo zejména zboží dlouhodobé spotřeby a oblečení, automobilovému průmyslu, dopravě a bankám.

Co se týče jednotlivých titulů s nízkou volatilitou a vysokými ziskovými maržemi, podle Glionny jsou aktuálně zajímavé Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson, Coca-Cola, Campbell Soup a Pfizer.

Přesto expert tvrdí, že podobné zaměření v současnosti není aktuální. "Nedoporučujeme se řídit scénářem počítajícím s recesí, protože neočekáváme, že by v nejbližší době mohla nastat ekonomická kontrakce. Kromě toho se ocenění defenzivních sektorů, jako jsou zdravotnictví, dlouhodobá spotřeba nebo telekomunikace, ve vztahu k cyklickým sektorům, jako jsou energetika, materiály nebo průmysl, zvýšilo. A to se většinou děje ke konci ekonomického cyklu," uzavírá Glionna.

 Takhle je to jednoduché: Pohlídejte si tento indikátor a nakupte americké akcie 

Takhle je to jednoduché: Pohlídejte si tento indikátor a nakupte americké akcie

Snaha časovat trh zavání průšvihem. Naštěstí se vedle nudných opatrných škarohlídů, kteří od pokusů nakupovat na dně a prodávat na vrcholu odrazují, vždy najde někdo, kdo ten recept zná. Naposledy John Stoltzfus ze společnosti Oppenheimer, který přichází s údajně spolehlivou strategií načasování dalšího nákupu amerických akcií, konkrétně indexu S&P 500.

 



Přečtěte si také:

15.03.2022Jak dodržovat předsevzetí v oblasti spoření a jak nejen letos investovat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.02.2022Jak dodržovat předsevzetí v oblasti spoření a jak (nejen) letos investovat? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
05.06.2019HBR: Co by měly firmy dělat během recese Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688