Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.02.2016 08:45:41

OpenHydro navýšila rozpočet na rozvoj přílivových turbín

Skupina OpenHydro navýšila rozpočet na rozvoj přílivových turbín na severozápadě Evropy a v Kanadě.

Irská skupina OpenHydro, specialista na technologie přílivových elektráren navýšila rozpočet na rozvoj přílivových turbín o 47 milionů eur. Jejím cílem je podpořit projekty v dané oblasti v Kanadě a na severozápadě Evropy.

Společnost, jejíž většinový podíl vlastní francouzská firma na vývoj a výrobu námořní techniky DCNS, uvedla letos v lednu do provozu 2megawattovou turbínu u severního pobřeží Bretaně. Tam se nachází energetický park Paimpol-Brehat, kde chce OpenHydro instalovat druhou přílivovou turbínu ještě letos v létě.

„V září 2015 schválilo naše představenstvo proces k navýšení rozpočtu s cílovou hodnotou 55 milionů eur,“ řekl agentuře Bloomberg Peter Corcoran, který je v energetické společnosti OpenHydro finančním ředitelem. „Plán měl mít dvě fáze. V té první měli rozpočet navyšovat naši akcionáři, včetně DCNS, o 45 milionů eur,“ dodal.

Od té doby OpenHydro získala od svých akcionářů už 47 milionů eur. Vedení společnosti nyní připravuje druhou fázi, během níž by se měl rozpočet navýšit na sto procent požadované hodnoty k financování kompletního projektu.

Získané peníze podpoří „transformaci společnosti, která bude hlavně zásobovat průmyslové podniky a budovat energetickou infrastrukturu ve Francii, Kanadě, Severním Irsku, Skotsku a na ostrovech kolem kanálu La Manche,“ řekl Corcoran.

OpenHydro je jedna ze specializovaných firem, která vyvíjí turbíny pro výrobu elektřinyenergie mořského přílivu. V současné době spouští další projekty. Mezi její konkurenty patří například britská společnost Atlantis Resources, norská Andritz Hydro Hammerfest nebo Alstom, která je součástí divize General Electric pro obnovitelné zdroje.

Společnost OpenHydro také oznámila, že prozatím odložila instalaci svých dvou 2megawattových turbín v zálivu Fundy, který omývá břehy Nového Skotska a také částečně amerického státu Maine. Důvodem bylo vyčkat na příznivější počasí, které by mělo přijít na jaře.

Energetická firma provozuje také jiné elektrárny, včetně například 14megawattového projektu na pobřeží Normandie. Ten provozuje společně s Electricite de France. Elektrárenský komplex zvítězil v tendru, který vypsala Francouzská agentura pro životní prostředí.

Mezi velmoci v oblasti výroby elektřiny z přílivových elektráren patří Nizozemsko. To vloni uvedlo do provozu pět největších přílivových turbín na světě. Dodala je nizozemská společnost Tocardo Tidal Turbines. 6megawattový komplex se nachází nedaleko uměle vytvořené hrázi, která spojuje města Den Oever a Bolsward. Celkové náklady se vyšplhaly na více než 12 milionů dolarů.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688