Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  13.02.2016 06:00:50

BP: Cena ropy se vrátí až k 100 dolarům za barel


Ropná společnost BP (dříve známá jako British Petroleum) předpovídá slibnou budoucnost pro odvětví těžby ropy.

Cena ropy by měla vzrůst až na 100 dolarů za barel s tím, že by se měla zase hromadně těžit ropa z břidlic, ale také z kanadských ropných písků. Britská ropná společnost také věří, že fosilní paliva budou nadále poskytovat 80 % dodávek energie v roce 2035 s tím, že uhlíkové emise budou stále vysoké.

Předpověď však byla napadena kritiky, kteří obvinili BP, že úmyslně nadhodnocuje vyhlídky svého podnikání a zároveň šíří pesimistická očekávání ohledně budoucí poptávky po větrné a solární energii.

Předpověď vyšla v nejnovější výroční zprávě BP Energy Outlook, kde jsou uvedeny dlouhodobé trendy, zároveň zde najdeme predikci vývoje světových trhů s energiemi v průběhu příštích dvou desetiletí. Klíčovým poselstvím je také to, že ropný a plynárenský průmysl by měl začít těžit nové zásoby, aby nasytil velkou poptávku po energiích ze strany rozvojových zemí, zároveň se také těžba přizpůsobila růstu populace.

Cena ropy vzroste, kritici nesouhlasí

Spencer Dale, hlavní ekonom BP, očekává značný růst cen oproti současné ceny ropy, které je těsně pod 30 dolary za barel. Podle něj by mělo dojít ke zvýšení na cenu mezi 30 a 100 dolary s tím, že cena může dosáhnout vrcholu právě na 100 dolarech.

Kritici s tím ale nesouhlasí: „Je to příběh o tom, jak společnost, která sama ropu těží, předpovídá růžové vyhlídky ropných a plynárenských společnosti. BP by chtěla, abychom věřili, že vládní opatření v oblasti ochrany klimatu selžou, že čisté technologie nebudou úspěšné a že budoucnost energetiky bude nadále založena na uhlíkových palivech, které však patří do minulosti,“ oznámil Greg Muttitt, ekolog a autor knihy Fuel on the Fire: Oil and Politics in Occupied Iraq. „Výhled BP je jen cvičením v oblasti public relations, účelem je zvýšit těžbu fosilních paliv a podkopat veřejnou důvěru v čisté alternativy. To není správný pohled na budoucnost energetiky,“ dodal.

Generální ředitel BP Bob Dudley zase oznámil ve středu na konferenci International Petroleum Week v Londýně, že společnost v minulosti podcenila růst větrných a dalších obnovitelných energetických technologií v energetickém mixu, ale přecenila výrobu z jaderných a biopaliv. BP také očekává, že emise uhlíku budou růst téměř o 1 % po dobu dvou dekád s tím, že by mělo dojít k další politické akci, aby se nastavila smysluplná cena za energetické povolenky.

Firma také uvedla některé alternativní scénáře, ty odvážnější předpokládají mnohem větší politická opatření v boji proti globálnímu oteplování s tím, že by cena emisních povolenek mohla vzrůst až na 100 dolarů za tunu (nyní se prodávají přitom za 5 dolarů). Výhled také předpovídá, že vzroste především těžba z ropných břidlic, která by měla růst ze současných 4 milionů barelů denně až na 8 milionů v roce 2030.

Břidlice by tak přidaly USA téměř 20 % světových zásob během 20 let.  BP také očekává budoucí růst těžby v brazilských hlubinných polích, ale také těžbu z kanadských ropných písků. V současné době však tato těžba není rentabilní. Čtete více: ANALYTICI: ROPA MŮŽE BÝT I ZA 10 DOLARŮ ZA BAREL

Ekonom Dale popřel, že prognóza byla vytvořena pro podporu vlastní společnosti. Připomněl, že by politici měli najít nějaké širší řešení pro zastavení změn klimatu: „Nejsem klimatolog, ale dávat do souvislosti emise uhlíku a teplotu nemusí být správné,“ uvedl. „Naším úkolem není říkat, co by bylo optimální dělat pro tvůrce politiky, ale oznámit nejpravděpodobnější scénáře,“ dodal.

Arsen Lazarevič

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.



Přečtěte si také:

03.04.2023Vrátí se ropa k ceně 100 dolarů za barel? X-Trade Brokers (XTB)
04.01.2018TA: Vrátí se ropa na 90 dolarů za barel? Patria (Patria Finance)
23.12.2015OPEC: Ceny ropy se ke 100 dolarům za barel jen tak nevrátí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
04.04.2014Cena ropy Brent se bude držet nad 100 dolary za barel Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688