STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  11.02.2016 15:41:01

Soros o krizi 2008 a aktuálním sentimentu na trzích

Autor: Bc. Petr Matějek

George Soros se v Davosu na Světovém ekonomickém fóru vyjádřil k situaci na globálních trzích. Opakuje se krize roku 2008?

George Soros, celosvětově uznávaný investor, ve čtvrtek (21. 1.) při rozhovoru na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu uvedl názory vztahující se k budoucnosti globálních trhů. Dle jeho názoru se opakuje situace podobná roku 2008. Nedá se však porovnat kvůli rozdílným příčinám. Zatímco tenkrát vznikla příčinaUSA, tentokrát se objevila na straně Číny.

 „Tvrdý dopad čínské ekonomiky je nevyhnutelný.“ uvedl Soros. Přitom dodal, že to neočekává, ale již pozoruje. Propad v ekonomice Číny prý zhorší globální deflační tlaky, stáhne dolů ceny akcií a posílí americké státní dluhopisy.

Soros uvedl, že sází proti indexu Standard & Poor’s 500, zemím produkujícím komodity a asijským měnám. Protože podle něj pokles čínské ekonomiky bude mít dominový efekt na zbytek světa, i přesto, že tvůrci národních politik mají prostředky na zvládnutí dopadu na domácí trh.

Zpomalení Číny v kombinaci s nižšími cenami ropy a konkurenční devalvací měn zvyšují deflační riziko po celém světě, řekl Soros. Poté dodal, že by byl překvapen, pokud Fed opět navýší úrokové míry. Vidí totiž prosincové kroky Fedu jako chybné.

George Soros již dříve uvedl, že aktuální situace na akciových trzích se podobá situaci před finanční krizí roku 2008. Ne každý však sdílí jeho „medvědí“ názor. Například podle oddělení soukromé správy majetku v Goldman Sachs je dopad čínského zpomalení mezi investory zveličován.

Náznaky možného přechodu na medvědí trhy se v poslední době často objevují. V jakém rozměru, kdy k tomu dojde (pokud už na některých trzích nedošlo) a jak dlouho vydrží, nelze jednoznačně určit. Na druhou stranu opravdu může docházet ke zveličování situace, třeba i za účelem manipulace očekávání a tak navýšení zisků při spekulaci na pokles. Negativní očekávání totiž může donutit ostatní investory rychle prodávat i za méně výhodné ceny, aby se vyhnuly možnému riziku budoucích vyšších ztrát. Vývoj finančních trhů je především v rukách samotných investorů (spekulantů), kteří svými nákupy a prodeji ovlivňují poklesy i nárůsty cen. Náznak poklesu ceny titulu, který je výraznější než běžný, může vyvolat spuštění masovějších prodejů, které zapříčiní propad ceny titulu, a přitom nemusí mít zcela logický ekonomický podtext.

WEF - George Soros

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688