TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  10.02.2016 10:13:53

Rodičovská dovolená a práce: jak skloubit rodičovskou dovolenou a práci

Většina maminek by asi nejraději zůstala se svým potomkem doma alespoň do tří let dítěte, do kdy jim zaměstnavatel ve většině případů drží pracovní místo. Okolnosti je však někdy přinutí tento názor přehodnotit. Buď potřebují podpořit rodinnou kasu, anebo si uvědomí, že by jim po tak dlouhé pauze v jejich oboru mohl ujet vlak.

Anebo prostě občas potřebují vybočit ze své rodičovské rutiny. „V práci si paradoxně skvěle odpočinu, hlavně psychicky. Najednou totiž musím řešit úplně jiné úkoly,“ vysvětluje Veronika, pracovnice v PR agentuře, hlavní důvod, proč se chtěla vrátit do práce i na rodičovské dovolené.

Zkrácený úvazek? Na jednu nabídku připadá jedenáct poptávek

Ale neměla to jednoduché. Věděla, že do předchozího zaměstnání se už vrátit nechce, a tak musela hledat nové místo. Navíc jen na zkrácený úvazek. Řada zaměstnavatelů, u kterých by ráda pracovala, jí ale takovou možnost vůbec nenabídla. Na místo v PR agentuře tak narazila až po třech měsících hledání.

Najít si na našem pracovním trhu práci na částečný úvazek je totiž nelehký úkol. „Podle analýzy našich pracovních inzerátů připadá na jednu nabídku zkráceného úvazku pro ženy jedenáct takových poptávek,“ potvrzuje Veroničina slova Lenka Černá, výkonná ředitelka inzertního webu a novin Annonce. Nepoměr navíc převládá i co se profesí týče. „Ženy nejčastěji shánějí zkrácené úvazky na administrativních pozicích, případně jako asistentky. Nejvíce takových nabídek je ale spíše pro servírky, uklízečky a prodavačky,“ dodává.

Jako zaměstnavatelka se svým spolupracovnicím snaží vyjít vždy vstříc, pokud o práci na rodičovské dovolené stojí. „Stačilo upravit rozpis směn našich operátorek tak, aby vyhovoval i několika dopoledním směnám mladých maminek, a infolinka fungovala jako na drátkách. Navíc jsme díky tomu měli jistotu, že se k nám operátorky budou chtít opravdu vrátit,“ líčí jeden z příkladů a jeho jednoduché řešení Lenka Černá.

 

Rodičovská dovolená a práce: nejčastější dotazy a rady

Jak si v práci vyřídím rodičovskou dovolenou?

Nejdříve musíte zažádat o neplacené volno za účelem čerpání rodičovské dovolené, na kterou nastoupíte po mateřské dovolené. V praxi vám však často zbyde několik dní dovolené, a tak si nejdříve vyčerpáte skutečnou dovolenou a až poté nastoupíte na tu rodičovskou.

Jak dlouho trvá rodičovská dovolená?

Dobu trvání rodičovské dovolené si můžete zvolit sama (do 2, 3 nebo 4 let věku dítěte), zaměstnavatel vám musí vyhovět nejdéle do tří let věku vašeho dítěte. Delší varianty už záleží na vzájemné domluvě. Délku rodičovské dovolené však můžete měnit i v průběhu jejího čerpání.

V jaké výši budu dostávat rodičovský příspěvek?

Výše rodičovského příspěvku je pro všechny matky (i otce) stejná: 220 000 korun. Žádá se o něj na příslušném úřadu práce podle místa trvalého bydliště a jediné, co si určujete, je doba pobírání tohoto příspěvku.
 

Mohu čerpat více rodičovských příspěvků naráz?

Ne, rodičovský příspěvek se vždy čerpá pouze na nejmladší dítě v rodině.
 

Jak dlouho mi bude držet zaměstnavatelmísto?
 

Pokud vám nezanikne smlouva, musí vám zaměstnavatel držet naprosto stejnou pracovní pozici minimálně do skončení mateřské dovolené. Do věku 3 let dítěte vám poté zákon garantuje sjednaný druh práce podle pracovní smlouvy. To znamená, že můžete dostat jinou pozici, ale musíte mít stejné místo výkonu práce a provádět v ní činnosti, které máte ve své platné smlouvě. Výjimkou je případ, kdy vaše firma zanikne, anebo se stěhuje jinam, pak o práci přijdete.

Mohu i přesto, že jsem na rodičovské, pracovat?
 

Ano, ale nesmíte vykonávat stejnou práci jako ve své stávající pracovní smlouvě u stejného zaměstnavatele. Můžete tedy buď začít pracovat u jiné firmy, anebo se domluvit např. na zkráceném úvazku a výkonu jiného druhu práce ve vaší stávající společnosti.

Kolik si mohu při rodičovské přivydělat?

V době pobírání rodičovského příspěvku si můžete přivydělat neomezenou sumu peněz, pokud je o vaše dítě náležitě postaráno.

Ovlivní přivýdělek na rodičovské nějak moji další mateřskou?

Pokud byste měla nastoupit na mateřskou, přestože jste na rodičovské dovolené, mohl by se vám takový přivýdělek ještě přičíst. Avšak pouze v případě, že se z vašeho přivýdělku alespoň po dobu 270 dní řádně hradilo nemocenské pojištění. Pak byste podávala žádost o mateřskou nadvakrát: jednou za svou hlavní práci, podruhé za přivýdělek. A obě sumy by se sečetly.

Home office – nejoblíbenější „kancelář“

Ostatně flexibilní pracovní dobu pracující maminky na rodičovské obecně zmiňují jako podmínku, která jim práci umožňuje. Stejně tak jako spolehlivé hlídání dětí, ideálně od babiček, a práci z domova (home office). „Jde přece o to práci udělat. Jedno kde. Díky home office mohu pracovat i večer a v noci, kdy děti spí,“ dělí se o své zkušenosti Lenka Štemberová, dvojnásobná maminka a manažerka v Bohemia Sektu.

Do práce se vrátila už po mateřské dovolené, právě díky babičkám na hlídání a svým zkušenostem. Po prvním dítěti už totiž věděla, jak dlouho může pracovat, aby bylo stále spokojeno jak malé dítě, tak hlídající babičky.

A že doma občas nemá kvůli práci úplně vycíděno? „Musíte si určit priority a mít nadhled, který vám umožní podobné detaily jako neumytá okna prostě neřešit. Hlavní je, že jsou děti spokojené,“ uzavírá s úsměvem Lenka Štemberová.

 

Doporučení závěrem:

 

Domluvte se na návratu do práce se svým zaměstnavatelem včas
Individuální řešení bývají často ta nejlepší. Řekněte svému zaměstnavateli už na začátku, že byste se ráda vrátila do práce dříve, než po skončení své rodičovské dovolené. Uvidíte, zda vám bude moci vyjít vstříc, anebo se po případném přivýdělku budete muset poohlédnout někde jinde.
 

Buďte v obraze
Existují obory, u kterých stačí, abyste je nesledovala pár měsíců, a ujede vám vlak. Zkuste tedy sledovat dění díky odebírání odborných newsletterů a sledování jednoho dvou nejdůležitějších webů, pokud vám to situace dovolí.

Poohlédněte se po sdílených pracovních místech
Jedno místo pro více lidí, to je podstata sdíleného pracovního místa. A jelikož se skládá z vícera zkrácených úvazků, jste ideální adeptka.

 

Dostupnost firemní školky
Řada větších firem v době baby boomu zvažuje zřídit firemní školky. Nemá to v plánu i váš zaměstnavatel? Tím by vám návrat do práce značně ulehčil.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688