Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.02.2016 23:56:06

9. února: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý kolísaly a nakonec seanci zakončily potřetí v řadě v mínusu. Trhy opět srážely obavy o kondici světové ekonomiky a propad cen ropy. Zvýšená volatilita a nejistota na trzích podporovaly zájem investorů o takzvané bezpečné přístavy, například japonský jen.

Dow oslabil o 0,08 % na 16 014,38 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,07 % na 1 852,21 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,35 % na 4 268,76 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,08 % na 26,54 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva bazické body na 1,729 %.

V červených číslech skončilo šest z deseti hlavních sektorů, nejvíce zlevnily energetický sektor, odvětví základních materiálů a telekomunikační odvětví. Naopak nejvíce vzrostl sektor necyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (9. února 2016)
Americké akcie (9. února 2016)Zdroj: Google

"Může se stát cokoli, zatím to ale vypadá tak, že rostoucí obavy o kondici světové ekonomiky mají potenciál oddálit další zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech," říká Tony Cross, tržní analytik ve společnosti Trustnet Direct. "Všechno, co podporuje toto tvrzení, je ale další dobrou zprávou pro akcie," dodává.

James Hughes, hlavní tržní analytik ve společnosti GKFX, v úterý napsal, že trh začíná pracovat s tím, že letos k dalšímu zvýšení sazeb v USA nedojde. "Jakékoli případné vyjádření Janet Yellenové v tomto směru si trh vyloží tak, že Fed v prosinci zahájení zvyšování sazeb uspěchal," dodal Hughes.

Akcie z takzvané skupiny FANG v úvodu úterní seance rostly, nakonec ale s výjimkou cenných papírů Netflixu (+3,37 %) o zisky přišly a sestoupily do červených čísel. Akcie Facebooku (-0,21 %) odepsaly zhruba dvě desetiny procenta, cenné papíryAmazonu (-1,24 %) přišly o více než procento a akcie Alphabetu (-0,68 %) zlevnily o necelé procento.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Americký prezident Barack Obama v úterý představil návrh rozpočtu pro příští fiskální rok, který navzdory rekordním výdajům počítá s poklesem schodku na 503 miliard dolarů z letošních 616 miliard dolarů. Návrh rozpočtu pro fiskální rok 2017, který začne 1. října, je převážně politickým dokumentem. Je nepravděpodobné, že by ho schválil americký Kongres, který nyní ovládají republikáni, upozorňuje agentura Reuters.
  • Akcie z bankovního sektoru byly ještě celkem nedávno považovány za zajímavou investici. V poslední době na tom ale nejsou vůbec dobře. A není to ani zdaleka jen případ USA, spíše jde o globální fenomén.
  • Mezinárodní energetická agentura (IEA) v úterý upravila svůj odhad zásob ropy.Převis nabídky bude podle ní v první polovině roku vyšší, než původně čekala, což může způsobit další pokles ceny černého zlata. Převis nabídky způsobuje především to, že někteří členové OPEC stále navyšují produkci, zatímco růst poptávky zpomaluje.
  • JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) v prosinci 5,607 milionu (odhad: 5,350 milionu, listopad: 5,346 milionu, revidováno z 5,431 milionu).
  • Barclays snižuje cílovou cenu akcií Tesla Motors na 165 dolarů ze 180 dolarů, doporučení ponechává "underweight".
  • Distributor elektřiny a zemního plynu Fortis koupí provozovatele elektrické přenosové soustavy ITC Holdings za 11,3 miliardy USD.

Výsledková sezóna:

  • Čistý zisk největšího světového výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil o více než 60 procent na 1,24 miliardy dolarů. K lepšímu výsledku pomohlo především razantní snižování nákladů. Zájem o nápoj Diet Coke byl v USA i nadále slabý, mnohem lépe si vedl nápoj Coke Zero, který používá k ochucení jiných sladidel.
  • Výsledky Viacom v 1Q: Očištěný zisk na akcii 1,18 USD v souladu s odhady, tržby: 3,15 miliardy USD (odhad: 3,27 miliardy USD).
  • Výsledky CVS Health ve 4Q: Zisk na akcii 1,53 USD v souladu s odhady, tržby: 41,15 miliardy USD (odhad: 41,13 miliardy USD).
  • Výsledky SolarCity ve 4Q: Upravená ztráta na akcii 2,37 USD (odhad: -2,58 USD), tržby 115 milionů USD (odhad: 104,5 milionu USD). Akcie SolarCity v úterním after-marketu -25 %.
  • Výsledky Walt Disney ve 4Q: Upravený zisk na akcii 1,63 USD (odhad: 1,45 USD), tržby 15,24 miliardy USD (odhad: 14,79 miliardy USD). Akcie Walt Disney v úterním after-marketu -5 %.

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Akcie: Když už ani býci nevěří v růst, je namístě opatrnostAkcie: Když už ani býci nevěří v růst, je namístě opatrnost 

John Stoltzfus, který je považován za jednoho z největších býků na Wall Street, tvrdí, že propad na komoditních trzích vede k volatilitě na trzích obecně. A konec kolísání je podle něj v nedohlednu.

 

Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 8. únoraOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 8. února

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 8. února a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688