Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  08.02.2016 09:08:47

Norsko chce zachraňovat EU: Opusťte uhlí, zvýšíme těžbu ropy


Norsko chce ostatní země přinutit, aby postupně opustily uhlí. Cílem by mělo být splnění nových globálních cílů pro zastavení globálního oteplování. Norský průmysl přitom plánuje zvýšit produkci fosilních paliv.

Víme, že pokud spálíme všechny naše zdroje uhlí, ropy a zemního plynu, které máme k dispozici, pak nesplníme dohodu ujednanou v Paříži,“ řekl Karl Eirik Schjott-Pedersen, ředitel norského sdružení ropy a zemního plynu a bývalý ministr financí.

Schjott-Pedersen argumentoval tím, že norská fosilní paliva by mohla pomoci zemím jako je Německo nebo Británie, protože podle něj je norský plyn čistší než uhlí: „Pokud by Evropa nahradila uhlí norským zemním plynem, pak by to vedlo k 50procentnímu snížení emise skleníkových plynu pro každou jednotku vyrobené energie. Vyrábíme plyn s nízkými emisemi, který může nahradit uhlí s vysokými emisemi,“ řekl tento týden na setkání politiků, vědců a podnikatelů ze severských států v norském městečku Tromso.

Norsko chce rozvíjet těžbu ropy

Je také zajímavé, že navzdory uzavření pařížské dohody a poklesu cen ropy, které spadly pod 30 dolarů, hodlá největší producent ropy a zemního plynu v EU rozšířit těžbu v některých  z nejrizikovějších a nejvíce ekologicky citlivých oblastech. Začátkem tohoto měsíce došlo k vydání 56 nových licencí k tomu, aby 36 podniků mohlo prozkoumat oblast kolem lofotských ostrovů možné zdroje komodit. Ostrovy jsou přitom domovem jedné z největších populací tresky obecné. Národní ropná společnost Statoil by také měla utratit 6 miliard dolarů na rozvoj rovných polí Castberg.

Norská premiérka Erna Solbert řekla, že nízká cena ropy může pomoci světové ekonomice: „Průmysl ropy a zemního plynu zažil v minulosti velké propady, nízké ceny ropy  mohou stimulovat světovou ekonomiku a jejich poptávku po ropě,“ řekla na konferenci s tím, že není jiná možnost než využít rozsáhlé naleziště ropy: „Naše námořní teritorium pokrývá rozsáhlou oblast. Mořské dno obsahuje velké zdroje ropy a zemního plynu. Je tam obrovská možnost pro těžbu těchto zásob a „sklidit“ za to odměnu. Proto je velmi důležité vynaložit úsilí, aby oceány zůstaly čisté a produktivní,“ uvedla premiérka.

Ochránci životního prostředí však prosperující zemi, která má jeden z nejvyšších HDP/na obyvatele, kritizují: „Vláda je pokrytecká a popírá Pařížskou dohodu. Tvrdí, že naše ropa je čistá a Evropská unie nás potřebuje. Zdá se, že neexistují žádná omezení norského ropného průmyslu. Chtějí pokračovat v rozšiřování těžby,“  řekl Lundberg Silje z Friends of the Earth Norska.

Norsko má v úmyslu snížit emise o 30% do roku 2020 a o 40 % do roku 2030. Nicméně se jedná o jednu z mála evropských zemí, která od roku 1990 zvýšila emise. Státní úřad statistiky SSB uvedl, že norský ropný průmysl vytvářel 27 % veškerých emisí uhlíku v Norsku a v roce 2013 se roční emise z produkce ropy a plynu oproti roku 1990 zvýšila dokonce o 91%.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)

Přečtěte si také:

11.11.2016Země OPEC v říjnu zvýšily těžbu ropy na nový rekord Ekonomický deník (Ekonomický deník)
19.05.2016Gazprom chce letos zvýšit těžbu plynu o 8% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688