PwC Legal (PwC Legal)
Dluhopisy  |  02.02.2016 10:34:21

Dluhopisy – právní aspekty investování a ochrany investice

 

Pokud nakupujete dluhopisy, je třeba si uvědomit, že se vždy jedná o určitý druh půjčky. Existuje tedy riziko, že vám dlužník půjčené prostředky nevrátí, a proto je důležité zvážit komplikace, které případná neschopnost emitenta dluh splatit může způsobit. Riziko spojené s investováním do dluhopisů lze rozdělit dle jednotlivých aspektů:

  1. Osoba emitenta,

  2. Způsob výpočtu výnosudluhopisu,

  3. Postavení emise dluhopisů ve vztahu k ostatním závazkům emitenta a další parametry dluhopisů stanovené v emisních podmínkách.

     

 
  1. Osoba emitenta

 

Osoba emitenta je nejdůležitějším aspektem hodnocení rizika spojeného s investováním do dluhopisů. Jedná se o parametr, dle něhož lze usoudit, nakolik je třeba investici chránit. Kredibilitu emitenta je potřeba zkoumat zejména v případě korporátních dluhopisů. V tomto případě vám práci ulehčí nakupování dluhopisů na regulovaném trhu nebo na burze, kde je přístupný prospekt dluhopisu, jehož úkolem je popis finanční situace emitenta. Dalším způsobem jak zjistit kredibilitu emitenta je rating, ovšem ne vždy se společnost pro rating nechá hodnotit. Zpozornit byste měli také v případě, když nakupujete dluhopisy dceřiných společností známých značek, které byly založeny k realizování určitého projektu a k financím mateřské společnosti nemají přístup. Méně obezřetní můžete být v případě státních dluhopisů nebo dluhopisů vydaných samosprávným celkem, ovšem ani zde není jistota splacení 100%.

 
  1. Způsob výpočtu výnosudluhopisů

    Způsobů výpočtů výnosů dluhopisů je několik. Základní varianty jsou:

    a) dluhopisy s pevným kupónovým (úrokovým) výnosem,

    b) dluhopisy s variabilním kupónovým (úrokovým) výnosem a

    c) dluhopisy bez úrokového výnosu.

 

 

 

a) Dluhopisy s pevným kupónovým (úrokovým) výnosem

 

Dluhopisy s pevným kupónovým výnosem jsou takové dluhopisy, které mají fixně stanovenou úrokovou sazbu počítanou ze jmenovité hodnoty dluhopisu. Úroková sazba je v průběhu času konstantní.

 

b) Dluhopisy s variabilním kupónovým (úrokovým) výnosem

 

U těchto dluhopisů je úroková míra v čase variabilní, mění se v závislosti na daných ukazatelích (klasicky sazby LIBOR, PRIBOR nebo EURIBOR) nebo na ekonomické situaci emitenta. Úroková míra je nepřímo úměrná hodnotě dluhopisu.

 

c) Dluhopisy bez úrokového výnosu

 

Výnos dluhopisů bez úrokového výnosu je dán rozdílem mezi jeho emisním kurzem (částkou za kterou je upisován) a jmenovitou hodnotou (částkou, za kterou bude po uplynutí dané doby odkoupen). Jedná se o zvláštní druh dluhopisů, který se neúročí.

 

Zvláštní kategorií pak jsou vyměnitelné a prioritní dluhopisy, které kromě výnosu nesou i právo na to být vyměněny za akcie emitenta či nesou přednostní právo na úpis nových akcií emitenta. Tento druh dluhopisů se používá v případě, kdy má být dluhopisové financování později převedeno na ekvitu.

 
  1. Postavení emise dluhopisů ve vztahu k ostatním závazkům emitenta a další parametry dluhopisů

    Tato kategorie je velmi důležitá a komplikovaná z důvodu prostoru volnosti emitenta pro nastavení parametrů emise nevyváženě. Je tedy potřeba této části věnovat zvýšenou pozornost.

    Prvním parametrem, na který je třeba se zaměřit je právní postavení emise dluhopisů vůči ostatním závazkům emitenta. Zde, stejně jako u úvěrů, se rozlišuje mezi dluhopisy a) zajištěnými, b) nezajištěnými a c) podřízenými.

 

a) Zajištěné dluhopisy

 

Dluhopis, který je zajištěný, je považován za nejbezpečnější z korporátních dluhů, jelikož riziko nesplacení částky je poměrně nízké. Existuje několik institutů, které mohou dluhopis zajistit. Nejbezpečnější je klasické zajištění nemovitostmi či jinými majetky emitenta, typicky zástavou závodu, zásob, movitých věcí nebo například pohledávek.  Zde je důležité dát pozor na pořadí, ve kterém je emise dluhopisů zapsána v příslušném rejstříku evidujícím zástavy. Hojně užívané instituty jsou tzv. parent guarantee, kdy se zpravidla mateřská společnost zaručí za splnění pohledávek spojených s emisí dluhopisů dceřiné společnosti a tzv. formou patronátních prohlášení, kdy jsou pohledávky z dluhopisů zajištěny budoucími zisky jiné entity ze skupiny, které mají být k tomuto účelu vyčleněny.

 

Zvýšenou pozornost věnujte zajišťovací dokumentaci pro zajištění emise dluhopisů, její neplatnost může mít fatální důsledky v případě insolvence emitenta nebo neplnění jeho závazků z emise dluhopisů.

 

b) Nezajištěné dluhopisy

 

Nezajištěné dluhopisy jsou rizikovější, nejsou zajištěné žádným z instrumentů a jejich právní postavení je stejné, jako právní postavení jiných závazků emitenta.

 

c) Podřízené dluhopisy

 

Podřízené dluhopisy jsou takové dluhopisy, které prakticky není možné vymáhat, jelikož dluh z emise dluhopisů vyplývající je podřízen dluhům emitenta specifikovaným v projektu a byl by uspokojen až po uspokojení těchto specifikovaných dluhů. Jedná se tedy o skupinu nejvíce rizikových dluhopisů.

 

Další důležité parametry a možná rizika

 

Důležitým parametrem dluhopisu je doba jeho splatnosti. Všeobecně by mělo platit pravidlo přímé úměry mezi dobou splatnosti a výnosem, jelikož úměrně roste i riziko změny okolností. Není možné spolehlivě předvídat budoucí vývoj ekonomiky a životnosti jednotlivých společností, proto není možné říci, zda společnosti, které jsou v současné době velmi perspektivní, budou v okamžiku splatnosti stále existovat.

 

Rizikem může také být předčasné splacení dluhopisů emitentem, které má dopad na výnosnost investice. Tuto možnost emitenti využívají především v případě změny ekonomické situace, kdy pro ně dluhopisy již nejsou natolik výhodné. Opakem rizika předčasné splatnosti je riziko likvidity. Je třeba brát v potaz, že jmenovitá hodnota dluhopisu bude splacena až na konci cyklu dluhopisu a pokud se nejedná o dluhopisy obchodované na sekundárním trhu, může být problém dluhopis prodat a získat tak peněžní prostředky před datem splatnosti.

 

Pokud se tedy chcete stát dluhovým investorem, možnost investice do dluhopisů je poměrně snadná, jelikož je potřeba pouze smlouvy o úpisu nebo kupní smlouvy. V případě, že si dobře prověříte emitenta, emisní podmínky, zajišťovací dokumentaci a rozumně diverzifikujete portfolio, investování do dluhopisů je také poměrně bezpečný instrument k uložení finančních prostředků.

 

PwC Legal

je transakčně orientovaná mezinárodní advokátní kancelář s bohatými zkušenostmi v oblastech fúzí & akvizice, private equity, bankovnictví, financí, kapitálových trhů, skupinových restrukturalizacích & insolvencí a komplexních nemovitostních projektů a jejich financování. Díky úzké spolupráci s ostatními společnostmi ze skupiny PwC je přidaná hodnota kanceláře tam, kde je zapotřebí analyzovat daňové, finanční či technické aspekty problematiky. Advokátní kancelář PwC Legal v České republice disponuje týmem 25 zkušených právníků pokrývajících výše zmíněné oblasti práva.

Více informací na: www.pwc.com

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688