STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  01.02.2016 11:33:25

Týdenní analýza měn. párů EUR.USD, USD.JPY

Autor: Bc. Jan Kolář

Hlavním momentem minulého týdne byla nečekaná akce Bank of Japan, která zaskočila většinu trhu. Japonská centrální banka se rozhodla snížit úrokovou sazbu do záporných hodnot. Na pokles úrokových sazeb na -0,1 % zareagoval trh prudkým oslabením japonské měny.

Přístup Boj překvapil trhy hlavně kvůli tomu, že předchozí komentáře, zejména ty prosincové, volaly po optimismu. Nyní se ukazuje, že optimistický výhled BoJ na vývoj inflace a ekonomického růstu byl pouhou iluzí či zbožným přáním, které se nenaplňuje. Japonská válka s inflací tak nadále trvá.

Z komentáře guvernéra BoJ Kurody bylo zřejmé vytracení prosincového optimismu. Naopak upozornil, že v budoucnu může dojít k dalšímu snížení sazeb. Japonské centrální bance se podařilo v uplynulém týdnu vyvést z omylu mnoho ekonomů, kteří si nedokázali představit nastolení záporných úrokových sazeb.

Ostře sledovanou událostí bylo i zasedání FEDu, které ovšem nepřineslo žádná překvapení. Nová makroekonomické data ze zámoří byla velmi smíšená.

Mírný optimismus přinesly komentáře z Bank of England. Britská ekonomika je podle BoJdobré kondici a bude růst stabilním tempem. Vývoj britského HDP ve 4. čtvrtletí zaznamenal menší růst.

Inflace v eurozóně mírně rostla, ale stále přetrvává pesimismus ohledně jejího budoucího vývoje.

EUR/USD

Měnový pár v úvodu týdne posiloval, díky slušným datům z eurozóny. V dalších dnech se americký dolar ze ztrát vzpamatoval a i díky nečekanému oslabení Jenu přičítal zisky.

Důležitými technickými úrovněmi jsou support (1,0790) a resistence (1,0965). Trendový indikátor SAR poukazuje na down-trend. Oscilátor Stochastic se pohybuje v přeprodané pozici. Zajímavá reakce měnového páru může nastat na hladině vyznačeného supportu, kde se již několikrát odrazil a pokračoval směrem vzhůru. Zároveň lze pozorovat tvořící se divergenci na indikátoru Stochastic.

EUR.USD

USD/JPY

Japonskou měnu postupně oslabilo několik faktorů. Poklesla průmyslová produkce, maloobchodní tržby i index spotřebitelských cen CPI na 0,2 %. Největší vliv na vývoj měnového páru mělo nečekané snížení úrokových sazeb.

Díky snížení úrokových sazeb se měnový pár prohnal 2 důležitými technickými úrovněmi. Support se nachází okolo hodnoty 120,800. Nejbližší významnou hladinou odporu je hodnota 122,500. Indikátor SAR stále signalizuje up-trend. Momentový indikátor CCI se nachází v překoupené pozici.

USD.JPY

Alternativou k obchodování na Forexu je obchodování měnových ETF, které umožňují investovat do jedné či více měn. Mezi nejznáměnšjí měnové ETF patří: DB USD Index Bullish (UUP), UltraShort Euro (EUO), CurrencyShares Euro Currency Trust (FXE), Bloomberg U.S. Dollar Bullish Fund (USDU), UltraShort Yen (YCS) a další.

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688