Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  01.02.2016 06:00:41

Poláci nechtějí přijít o sociální benefity v Británii, jinak Camerona podporují


Polský ministr zahraničí se kloní k britské snaze o uvolněnější Evropskou unii. Zároveň ale odmítá Cameronův návrh na omezení přístupu migrantůsociálním benefitům.

Polsko chválí Velkou Británii a její vizi o méně integrované Evropské unii. Staví se tak proti bloku, který vede politický i ekonomický lídr Unie Německo. Děje se tak prakticky jen necelé tři týdny před začátkem únorového summitu EU, kde se má řešit právě otázka Brexitu a migrace.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski řekl, že Polsko sdílí pohled na „hlavní témata evropské agendy“ stejně jako na bezpečnostní otázky spolu s Velkou Británií. Ta může již letos v červnu uspořádat referendum o svém setrvání v klubu 28 evropských zemí. Waszczykowski jedním dechem odmítl podpořit postoj Davida Camerona k přístupu migrantůbritskému sociálnímu systému. Není divu, ve Spojeném království žijí stovky tisíc Poláků, kteří tam po vstupu země do EUroce 2004 vyrazili za prací.

„Debata o budoucnosti Evropské unie, zmítané různými krizemi je existenciálně důležitá. Obzvláště dnes, kdy mnohé krize byly zdánlivě překonány ne vždy realistickými projekty na užší integraci, jako například společná měna, přeregulovanost a ekonomické řízení,“ řekl Waszczykowski. „Na pozadí dění v Řecku nebo Velké Británii bychom si měli klást otázky, zda je rozumné Unii stále více integrovat,“ dodal.

Svou podporou Británii Polsko vsází na to, že otázky kolem Brexitu rozproudí diskusi o tom, zda by členské země EU neměly mít větší volnost v provádění některých svých politik, aniž by jim v tom Brusel kladl jakékoli překážky. Polská vláda však zatím neprozradila, jak chce Británii pomoci, aniž by přitom sama rezignovala na zájmy svých občanů, kteří žijí v zahraničí.

David Cameron se v pátek účastnil rozhovoru s předsedou Evropské komise Junckerem, zatímco se připravuje na vyjednání kompromisu, který by měl stát na konci únorového unijního summitu. Cameron stále zastává stanovisko, že zájmem Velké Británie je setrvání v evropské osmadvacítce.

Současná polská politika je ale zcela opačná oproti té, kterou prosazovala předešlá polská vláda. Ta naopak kladla důraz na hlubší integraci a platila za klíčového unijního spojence Německa. Německo podle Waszczykowského zůstává polským nejdůležitějším „sousedem“ a ekonomickým partnerem i nadále a jejich vztahy by se měly odvíjet na základě „otevřenosti a upřímnosti.“

Polská zahraniční politika je asertivní politika, což ale neznamená, že bude politikou konfrontační,“ řekl Waszczykowski. „Budeme pokračovat v dialogu a pravidelných konzultacích na různých úrovních se všemi nejvýznamnějšími evropskými partnery s Velkou Británií na prvním místě,“ dodal.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688