TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.02.2016 09:37:33

Další problém policie: Strážníci vydělávali na měření rychlosti


Ministr dopravy v neděli připustil, že by strážnici po celé republice mohli o tuto pravomoc přijít. Vesnička Koleč pronajímá strážníky okolním obcím. Například v roce 2014 si tím přišla na statisíce korun. "Stal se z toho víc byznys než bezpečnost silničního provozu. To je evidentní," potvrdil senátor Jaroslav Kubera.

"Jsem připraven to v našich zákonech změnit, pokud na tom bude politická dohoda. Městská policie by neměla být zdrojem příjmu do rozpočtu obcí," odmítl ministr dopravy Dan Ťok.

Podle zpráv o činnosti obecní policie Koleč se strážníci věnují hlavně měření. Například v dubnu 2014 v obci Podolanka - zatímco 41krát zjistili překročení povolené rychlosti, v řádku kontrola osob je o dost nižší číslo - konkrétně trojka. A jinde vykazují už jen měření.

"Pokud například obecní policie nečiní, co má, tedy nezaměřuje se na veřejný pořádek a bezpečnost, ale snaží se o maximální zisk z pokut při měření, kde nehrozí žádné nebezpečí, je to jasný návod voličům, protože velitelem městské a obecní policie je starosta," prohlásil Jeroným Tejc, předseda Ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny.

To, že nejsou policisté v ulicích Koleče vůbec vidět, potvrdili i občané. "Nejsou tady vidět, tady je nikdo nevidí," uvedla jedna obyvatelka obce. "Dělali problémy, furt zastavovali zbytečně auta, třikrát ve stejný den," řekl další obyvatel.

"Příjmy zejména do obcí jsou nezanedbatelné. Z hlediska bezpečnosti není v dopravě rozhodující, jestli se jede 52 nebo 53. Máme jen tři rychlosti - nulovou, přiměřenou a nepřiměřenou," sdělil Kubera.

"V počátku, když se zřizovala městská policie v obcích, byl záměr úplně jiný. Rychlost má na starosti státní policie i dopravní policie a v tomto směru by se o tom mělo debatovat," přisvědčil i Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Strážníkům chtěli zákonodárci zakázat měření rychlosti už na začátku letošního roku. Pozměňovací návrh k novele o silničním provozu ale neprošel.

U severočeské Mimoně, kde policie opilé strážníky zadržela, to údajně vypadalo, že se skoro sto kilometrů od své základny chystají měřit rychlost, k tomu ale neměli žádné oprávnění. Podle posledních informací byli policisté postaveni mimo službu.

O bezpečnost obyvatel se teď nemá kdo starat a co je ještě zajímavější, v Koleči o obecní policii nikdo nic neví. Přestože má pouhých 600 obyvatel a osazenstvo obecní policie je místní nebo z okolních obcí, nikdo je tu nezná. Strážníci nejsou ani na místní stanici, ani dostupní na určených telefonech.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688