Ing. Sven Subotič (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  29.01.2016 17:26:29

Současná situace v evropském bankovním sektoru. Co naznačují klesající zisky?

Německá Deutsche Bank se v poslední době potýká s celou řadou relativně vážných problémů. Nedávno byla obviněna za manipulaci s úrokovou sazbou LIBOR, porušení sankcí uvalených na Írán, či ilegální chování při investování na forexových trzích.

Ztráta Deutsche Bank

Minulý týden Deutsche Bank předběžně reportovala své výsledky za čtvrtý kvartál 2015 a za celý minulý rok. Své investory však nepotěšila. Banka utrpěla první celoroční čistou ztrátu, jež se vyšplhala na hodnotu 6,7 mld. EUR.

Je nutné zmínit, že podstatnou část ztráty tvoří náklady na soudní spory, poplatky a pokuty vztažené k výše uvedeným skandálům. S výjimkou nákladů na skandály zaznamenala Deutsche Bank ztrátu 0,6 mld. EUR.

Je špatná výkonnost Deutsche Bank předzvěstí další bankovní krize v Evropské unii?

Od roku 2008 nevykazují evropské banky výraznou známku oživení, když čisté zisky mají klesající tendenci. Důvodem jsou nízké úrokové sazby a zvyšující se regulace.

Nelze opomenout ani přetrvávající problémy na periferii EU. Stávající situace na trzích nenaznačuje ani do budoucna výrazné změny.

2016_01_25_banky_zisky

Horší výkonnost bank se zrcadlív ceně jejich akcií, které v některých případech odepsaly i více než 70 % z maxim z počátku roku 2007.

Vysoký podíl nesplacených úvěrů

Dalším indikátorem stavu bankovního sektoru je podíl úvěrů v selhání na celkovém objemu poskytnutých půjček. V Evropské unii tento podíl vzrostl z 1,8 % v roce 2006 na současných 6,2 %, přičemž náznaky poklesu z let 2012 až 2014 byly minulým rokem uťaty.

2016_01_25_pujcky

Je zde riziko další bankovní krize?

Problémy Deutsche Bank pravděpodobně nepoukazují na potenciální další krizi bankovního sektoru v Evropské Unii. Spíše se jedná o pokračující krizi z roku 2008.

K vymanění se ze spárů krize je zapotřebí se dostat na předkrizovou úroveň rentabilitu. Od roku 2006 poklesla rentabilita aktiv vybraných evropských bank o více než dvě třetiny. Důvodem je výše zmíněná regulace a stav úrokových sazeb.

Svoji roli bude hrát i Evropská unie, jež by měla přistoupit k hlubší bankovní unii, aby zajistila větší bezpečnost evropských finančních institucí. Zdali bude unie provázena další regulací a jaký bude mít konečný vliv na ziskovost bank, zatím zůstává otázkou.

2016_01_25_roa (1)

Autor: Sven Subotič, David Lojkásek | aurainvest.cz 

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Ing. Sven Subotič

Ing. Sven Subotič, Aura Invest

je jednatelem společnosti Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na Equity Sales privátní i institucionální klientele (dříve Ernst & Young a Wood & Co.). Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Praktický manuál pro výběr prvotřídních akcií dle legendárního investora Warrena Buffetta

Čtenářům kurzy.cz nabízíme zdarma možnost stažení investičního manuálu, ve kterém investoři naleznout praktický návod pro výběr těch nejatraktivnějších akcií.
Manuál je založen na jedinečném procesu, který s velkou pravděpodobností využívá přímo slavný investor Warren Buffett. Prezentace obsahuje 7 základních kritérií Buffettova výběru a zároveň konkrétní zdroje, kde potřebné informace naleznete.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688