Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie v ČR  |  28.01.2016 07:45:41

Pět důvodů obrovského finančního úspěchu O2


Společnosti O2 se výrazně daří, svůj zisk zvýšila téměř o polovinu. Na čem je založen její úspěch?

Společnost O2, kterou přibližně z 85 % vlastní finanční skupina PPF, výrazně v roce 2015 zvýšila zisk. Provozní zisk EBITDA zaznamenal růst o 25 % na 10,142 miliardy korun, čistý zisk dokonce o 45 % na 5,077 miliardy korun. „Pokračujeme v transformaci nového O2, což v letech 2015 a 2016 vyžaduje zvýšené investice. Přesto jsme v roce 2015 vygenerovali meziročně o 31 procent více hotovosti. Plánujeme vyplácet atraktivní dividendu, za rok 2015 zamýšlíme navrhnout dividendu na úrovni 16 na akcii. V lednu také znovu spustíme zpětný odkup akcií jako další formu odměny pro naše akcionáře,“ uvedl finanční ředitel Tomáš Kouřil. Pojďme se podívat na 5 důvodů současného finančního úspěchu společnosti.

1. Vyčlenění technologií do společnosti CETIN

Společnost v červnu vyjmula telekomunikační infrastrukturu do samostatné firmy Cetin. „V důsledku rozdělení přešla na společnost CETIN část jmění ve výši 36 660 mil. , a to zejména pevná veřejná komunikační síť, fyzická infrastruktura mobilní veřejné komunikační sítě, datová centra, veškerá související dokumentace a příslušné smlouvy a z nich vyplývající práva a povinnosti, které jsou potřebné pro budoucí samostatnou činnost nově vzniklé společnost,“ píše se v pololetní zprávě společnosti. Zatímco ze stran akcionářů byl tento krok silně kritizován jako odloupnutí výnosného majetku, tak společnost tento krok obhajovala zvýšením efektivity a pružnosti obou firem. Telekomunikační síť je totiž zatížená výrazně větší regulací. Analytici BH Securities vyjádřili, vzhledem k výsledkům společnosti, „konstruktivní optimismus“ s tímto krokem.

2. Osekání nákladů a zpružnění firmy

O2 v posledních letech výrazně propouštěla. V roce 2010, ještě před převzetím ze strany PPF, zahájila dlouhodobý optimalizační program, který měl za cíl výrazně snížit počet zaměstnanců, původně jich totiž bylo více než 6000. Po převzetí PPF odešlo dalších 715 zaměstnanců (přibližně každý osmý zaměstnanec) „Náklady na restrukturalizaci, zejména náklady související s vyplacením odstupného, dosáhly v roce 2014 výše 457 milionů korun,“ uvádí výroční zpráva O2 CR. Není tedy divu, že v roce 2015 došlo k prudkému poklesu provozních nákladů. Zatímco v roce 2014 dosahovaly 10,038 miliard korun, tak v minulém roce byly ve výši 8,089 miliard.

3. Expanze pevného internetu a O2 TV

Rozsáhlá marketingová kampaň, ale také i investice, umožnily získávat nové klienty v oblasti pevného připojení k internetu. Zatímco počet zákazníků s xDSL stagnoval, tak výrazně narostl počet zákazníků s VDSL, kterých bylo 438 000 oproti 382 000. „Na 500 tisíc domácností získalo nově možnost pořídit si internet na technologii VDSL s rychlostí 20 Mbit/s a více. Na rozšíření dostupnosti se podílelo nejen budování nových ústředen (tzv. remote DSLAMů), ale i další technologické úpravy v síti, které byly provedeny na podzim,“ uvádí se v tiskové zprávě. Dařilo se také službě O2 TV, kde vzrostl počet zákazníků z 184 000 na 202 000.

4. Data „brání“ mobilní segment

Rozmach mobilního internetového připojení představuje pro operátory vítány zdroj nových příjmů. Zatímco samotné provozní výnosy v mobilním segmentu zaznamenaly růst jen o 0,2 % na 19,216 mld, především kvůli konkurenčním tlakům v oblasti firemních zákazníků, kde výnosy klesaly, tak příjmy z mobilních dat vzrostly 9,5 %. Data tak v podstatě zabránila poklesu tržeb v mobilním segmentu.

5. Skvělé výsledky na Slovensku

Ještě lepší výsledky měla společnost na Slovensku, které se jednou z hlavních růstových větví celé skupiny. Celkové výnosy společnosti O2 Slovakia dosáhly 245 mil. EUR, jedná se tak o 9,,3 procentní meziroční růst s tím, že provozní zisk EBITDA vzrostl meziročně o 22,7 % na 86,6 mil. EUR. Rostl ale i počet zákazníků o 7,4 % na 1,809 milionů.

Arsen Lazarevič


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

02.05.2022Pět hlavních důvodů, proč nemovitosti nezlevní Tisková zpráva (Tisková zpráva)
28.07.2021Pět důvodů, proč ojetiny budou v ČR prudce zdražovat i nadále Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688