BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  22.01.2016 13:12:14

Evropská centrální banka naznačila, že má v zásobě arsenál. Akcie i ropa posilují. Analýza GBP/USD – blíží se konec poklesu?

Rada guvernérů ECB včera rozhodla o ponechání úrokových sazeb beze změny. Hlavní úroková sazba zůstala na úrovni 0,05 procenta a depozitní sazba byla ponechána na -0,30 procenta v souladu s očekáváním trhu. Investoři po prosincových úpravách programu kvantitativního uvolňování neměli od banky očekávání směrem k dodatečným úpravám nastavené měnové politiky. Klíčová proto byla tisková konference, od níž trhy očekávali postoj banky k aktuální neklidné situaci na akciových trzích.

Mario Draghi v projevu na tiskové konferenci zdůraznil rostoucí rizika pro ekonomický růst a inflaci. Proto Evropská centrální banka "vyhodnotí a možná přehodnotí" svou měnovou politiku na příštím měnovém jednání v březnu. Největším rizikem je pro banku slabší než očekávaná dynamika inflaceeurozóně. Prezident ECB na dotazy novinářů uvedl, že banka má k dispozici celou škálu možností a nástrojů měnové politiky, pokud budou potřeba. Draghi přímo řekl, že ECB bude muset na jaře vyhodnotit "technické parametry" svého programu na nákup aktiv. Víme však, že to nebude jednoduché, protože již v prosinci nebyla bankovní rada k otázce změn programu QE a snížení některých úrokových sazeb jednotná.

Pokud se bude výhled na inflaci a globální růst dále zhoršovat, ECB může svou pozici přezkoumat a přijmout další významné změny ve svém programu nákupu aktiv, jako například zvýšit měsíční objem výkupu nebo rozšířit škálu nakupovaných aktiv. Ve hře jsou i další kosmetické úpravy úrokových sazeb. Ve výsledku si včera ECB otevřela 2 měsíční prostor na to, aby mohla pozorovat situaci na finančních trzích, a to nejen výprodej akciových titulů, ale i cenu ropu, jejíž další pokles by zhoršoval střednědobý inflační výhled.

Na slova Maria Draghiho reagovalo euro okamžitě oslabením, avšak nakonec uzavřelo nad kritickou zónou podpory 1,0800 – 1,0850.  Wall Street ve čtvrtek uzavřela mírně výš, když ceny ropy zaznamenaly nejvyšší denní nárůst od začátku roku a prezident Evropské centrální banky Mario Draghi zvýšil naději na další ekonomické stimuly pro eurozónu. Celkem 7 z 10 hlavních sektorů indexu S&P 500 stouplo a energetický sektor posílil nejvíce, a to o 2,9 procenta. Index Dow Jones stoupl o 0,7 procenta na 1 882,68 bodu, širší index S&P 500 přidal 0,5 procenta na 1 868,99 bodu a technologický Nasdaq stagnoval na hodnotě 4 472,06 bodu.

Ceny ropy se včera odrazily od 12letého minima, když se ukázalo, že americké zásoby ropy nerostly tak silně, jak se trh obával. Severomořská ropa Brent se dokonce podívala nad hodnotu 30 USD za barel, z čehož těžil hlavně kanadský dolar, který silně posílil spolu s tím, jak centrální banka ve středu nesnížila úrokové sazby.

Evropské akcie dnes navyšují zisky nabrané ve čtvrtek (v průměru posílily o 2 procenta) pod vlivem náznaků dalších stimulů Evropské centrální banky, když asijské akcie v závěru turbulentního týdne rovněž posílily. Asijské akcie se v pátek odrazily od čtyřletého minima a japonský Nikkei si připsal až 5,8 procenta zisku.

Libra (GBP/USD) nám včera dala první pozitivní signál, když vytvořila na denním grafu svíčkovou formaci „pinbar". Ještě zajímavější je sledovat týdenní graf, který bude dnes ukončen. Na němž se rovněž formuje „pinbarová" svíčka a rovnou na úrovni minim z roku 2010. Sledovat budeme i situaci na oscilátoru MACD, kde by se mohla vytvořit býčí divergence.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688