Vyšší plat: jak úspěšně zažádat o vyšší plat?

TNBiz, 21.1.2016

Podle finančních odborníků je nejdůležitější vnitřní příprava. Nejdříve byste měli vědět, jaký plat chcete brát. Poučka říká, že částka, o kterou chcete plat zvýšit, by měla být maximálně 10 až 15 %. Zkuste si také najít, jak je v současnosti pozice na trhu ceněná.

Jenže něco jiného je to, co byste chtěli, a něco dalšího reálné možnosti. Přidání by totiž mělo odpovídat vašim zkušenostem a schopnostem. Pokud přínosem nejste, o přidání radši nežádejte.

"Teď mám například 25 tisíc, chtěl bych 30. Pak ale musím zhodnotit, jestli je to reálné. Řeknu si, že je to odpovídající částka, protože mám výsledky, vedu tým lidí a zvýšila se produktivita," vypočítává kariérní koučka Monika Tutterová.

Dobré je také znát svůj limit, pod který v případném vyjednávání člověk jít nechce. "Zvýšení o tisícovku není na výplatní pásce skoro vidět, takže si určím třeba 28 tisíc. 28 až 30 je tedy můj ideál," pokračuje v příkladu Tutterová.

S šéfem si sjednejte oficiální schůzku, neměli byste jen tak vtrhnout do jeho kanceláře a vychrlit na něj požadavky. Při schůzce s vedoucím se snažte mluvit klidně a jasně, zároveň by měl ale být "v pohodě" i on. Mějte v zásobě dostatek argumentů, doma si je sepište a vyzkoušejte.

"Měli byste si sednout a říct: Pracuju tady tři roky, myslím, že jsem pro firmu velkým přínosem, a byl bych rád, abyste mi tolik a tolik přidali," vysvětluje koučka. Můžete si přinést i nějaké grafy a tabulky dokazující vaši dobrou práci.

Jenže argumenty bude mít možná i šéf. Jedním z nejčastějších je to, že na vyšší plat prostě není v rozpočtu místo. "Buď můžete říci, že 5 tisíc není žádná velká částka, nebo se můžete zeptat, kdy to místo v rozpočtu bude. Odpoví třeba, že za půl roku. Vy řeknete, že s tím budete počítat a optáte se, jestli se ještě můžete nějak zlepšit, abyste tedy přidání měli jisté," říká odbornice.

Mohou přijít ale i výhružky, že na tohle místo čekají zástupy lidí a byli by vděční i za váš plat. "Potom se můžete zeptat, za jakých podmínek by vám přidal. Snaží se vás zastrašit, ale zároveň vidí, co už jste dokázal." myslí si Tutterová.

Zároveň ale může vyhrožovat i sám zaměstnanec. "To, že můžete odejít, je takové vaše eso v rukávu. Je ale otázka, jak moc to myslíte vážně a jestli opravdu máte nějaké jiné místo jisté," krotí úvahy kariérní koučka. "Je to taková nejzazší mez a myslím, že si nikdo neřekne o zvýšení platu, pokud už tam nechce pracovat," upozorňuje Tutterová.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky