Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.01.2016 23:38:42

12. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech v úterý zpevnily, k jejich růstu přispěly technologické společnosti, například firmy Apple či Intel. Vzhůru zamířily rovněž přední ropné podniky, a to navzdory dalšímu poklesu cen ropy. Na devizovém trhu dolar třetí seanci za sebou pokračoval v růstu.

Dow zpevnil o 0,72 % na 16 516,22 bodu, širší S&P 500 připsal 0,78 % na 1 938,68 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,03 % na 4 685,92 bodu. Index volatility VIX klesl o 7,53 % na 22,47 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o sedm bazických bodů na 2,103 %.

V plusu skončilo sedm z deseti hlavních sektorů, nejlépe si vedlo odvětví zdravotní péče, sektor cyklického spotřebního zboží a technologické odvětví. Pod nulou skončily síťové odvětví, sektor základních materiálů a energetické odvětví.

Americké akcie (12. ledna 2016)
Americké akcie (12. ledna 2016)Zdroj: Google

"Věříme, že za propadem na začátku roku stála skutečně hlavně Čína, která bude i nadále zvyšovat volatilitu na trzích. To je ale pouze část celku. Solidní ekonomické údaje z USA naznačují, že dlouhodobí investoři stále mohou najít zajímavé příležitosti, a to navzdory nedávným zmatkům," říká Kristina Hooperová, investiční stratéžka z Allianz Global Investors.

"Pokud se čínské akcie skutečně stabilizují, bude to podpora pro trhy po celém světě. Stabilizace ale bude muset být dlouhodobá. A nesmíme zapomínat, že dění na trzích stále ovlivňují též ceny ropy," poznamenal Peter Coleman, šéf obchodování ve společnosti Convergex.

Akcie hliníkárenského obra Alcoa v úterý zlevnily o devět procent poté, co po konci pondělního obchodování společnost zveřejnila hospodářské výsledky za poslední loňské čtvrtletí, čímž neoficiálně zahájila výsledkovou sezónu. Firma dosáhla zisku na akcii 4 centy, trh očekával jenom dva centy. Tržby firmě meziročně vzrostly o 7 % na 5,2 miliardy dolarů, ani tak ale nestačily na odhad trhu, který byl nastavený na 5,29 miliardy dolarů. V pondělním after-marketu akcie Alcoy posilovaly zhruba o dvě procenta, v úterý ale byly celý den v červených číslech.

Nejvíce klesaly opět akcie ze sektoru energetiky, tedy cenné papíry těžařských firem. Nedařilo se akciím Williams Cos. (-11,5 %)Southwestern Energy (-9,17 %) ani Freeport-McMoRan (-4,64 %). Naopak akcie velkých energetických hráčů, jakými jsou ExxonMobil (+2,05 %) či Chevron (+1,71 %), zpevnily.

O více než pět a půl procenta posílily akcie zdravotní pojišťovny Anthem (+5,64 %), která uvedla, že jí v loňském roce přibylo více klientů, než čekala, a o necelá čtyři procenta zpevnily akcie výrobce oblečení a vybavení na jógu lululemon athletica (+3,82 %), jenž v pondělí večer zlepšil výhled svého hospodaření pro čtvrtletí končící 31. lednem. Firma nyní čeká, že v tomto čtvrtletí vydělá 0,78 až 0,80 USD na akcii při tržbách 690 až 695 milionů dolarů, dosud čekala zisk na akcii 0,75 až 0,78 USD a tržby 670 až 685 milionů dolarů.

Akcie pojišťovny MetLife (v řádném obchodování +0,67 %) po konci seance přidávaly více než sedm procent poté, co firma oznámila, že připravuje vyčlenění svých amerických retailových aktivit do samostatné firmy. Nová společnost bude mít aktiva v hodnotě zhruba 240 miliard dolarů.

V indexu Dow v úterý většina titulů skončila v zelených číslech. Nejvíce zdražily akcie zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (+2,45 %), ropné firmy ExxonMobil (+2,05 %) a výrobce počítačových čipů Intel (+1,93 %). Akcie Applu přidaly 1,45 %. Naopak zlevnily akcie chemické firmy DuPont (-0,98 %), maloobchodního řetězce Wal-Mart (-0,93 %) či mobilního operátora Verizon Communications (-0,35 %).

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) v listopadu 5,431 milionu (odhad: 5,45 milionu, říjen: 5,349 milionu, revidováno z 5,383 milionu).
  • Investoři stojí na prahu "katastrofického roku", ve kterém by se akciové trhy mohly propadnout až o 20 % a ceny ropy by mohly sestoupit na 16 dolarů za barel. Tvrdí to alespoň ekonomové z britského finančního ústavu Royal Bank of Scotland (RBS). "Prodejte všechno kromě vysoce kvalitních dluhopisů," radí tito ekonomové klientům banky.
  • Tržní vývoj v Číně, který vyvolává tsunami napříč světovými trhy, se může ještě zhoršit. A pokud se tento scénář naplní, nastane pravý čas na návrat k akciím, říká Christian Mueller-Glissmann z Goldman Sachs. Akciový stratég si od srpna vůči akciím zachovává neutrální postoj, nevylučuje ale, že by další poklesy mohly přinést investiční příležitosti.
  • Evropský výrobce letadel Airbus loni porazil amerického konkurenta Boeing v nových zakázkách, zákazníkům však dodal opět méně letadel než soupeř. Oba světoví výrobci velkých dopravních letadel loni po dvou letech silného růstu zaznamenali podstatně méně nových objednávek.
  • Starbucks plánuje v Číně navzdory zpomalení růstu čínské ekonomiky letos otevřít 500 nových kaváren.
  • KBW zvyšuje doporučení na akcie Wells Fargo na "outperform" z "market perform".
  • Mizuho zvyšuje doporučení na akcie Intelu na "kupovat" z "neutral".
  • Oppenheimer zvyšuje doporučení na akcie CarMax na "outperform" z "perform".
  • FBR zvyšuje doporučení na akcie DreamWorks Animation na "outperform" z "market perform".
  • Starboard Value snižuje svůj podíl ve společnosti Darden Restaurants na 8,1 % z 9,1 %.
  • Bank of America zvyšuje doporučení na akcie Applu na "kupovat" z "neutral" s cílovou cenou 130 dolarů.
  • Stifel Nicolaus snižuje doporučení na akcie Diageo a SABMiller na "držet" z "kupovat" a zvyšuje doporučení na akcie Coca-Coly na "kupovat" z "držet".

 

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Současné poklesy jsou v něčem horší než ty srpnovéSoučasné poklesy jsou v něčem horší než ty srpnové

Analytici upozorňují, že americké akcie za sebou mají nejhorší začátek roku v historii. Index Dow v uplynulém týdnu ztratil přes šest procent, S&P 500 bezmála šest procent a Nasdaq spadl o více než sedm procent. Docela děsivé. A to jste ještě neviděli následující tři grafy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688