TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  12.01.2016 17:37:21

Škoda 120 slaví narozeniny! Co všechno o ní nevíte?


Pamatujete Škodu 120? Žádný sporťák, ani pohodlná limuzína. Přesto na ni mnoho řidičů vzpomíná s nostalgií. Mnozí s tímhle autem začínali, spousta dalších s ním jezdila třeba celý život. Velké sousto, ale zároveň i velká zkušenost byla výroba "stodvacítky" i pro mladoboleslavskou automobilku. Překvapivě málo je známo i o tom, že si Škoda 120 našla své fandy rovněž v západní cizině (tu východní nepočítaje).

Poprvé se stodvacítka představila na autosalonu v Paříži v roce 1976. Vyrábět se přestala až v roce 1990. Během těch dlouhých let a vlastně i po nich si tuhle škodovku osahal snad každý český řidič. Bylo to pochopitelně tím, že moc značek na výběr nebylo, ale mnoho lidí nedá na stodvacítku dopustit dodnes. Podle statistik bylo v Česku ještě v roce 2003 registrováno skoro 350 tisíc aut Škoda 120 a zhruba 250 tisíc vozů Škoda 105.

Mnozí motoristé vzpomínají, že první uvedení nové škodovky bylo tak trochu zklamáním, protože stodvacítka dál vycházela z překonaného konceptu motoru vzadu. Nemohla být proto přestavěna na "kombíka"´a mělo to i další nedostatky. Chlazení muselo být k motoru například vedeno pod celým vozem a mělo příliš mnoho chladicí kapaliny - závratných 13 litrů. Stodvacítky se proto přehřívaly a když chtěl člověk v horkém parnu někam dojet, musel si v autě zapnout i topení.

Konstruktéři byli postaveni před hotovou věc - komunistická vláda rozhodla, že se bude stavět nové auto na podvozek starého "embéčka", tedy škody MB 1000. Přesto se lidé domnívali, že nová stodvacítka je větší než její předchůdce. Opak byl pravdou - ač na stejném podvozku, stodvacítky byly o malinko užší.

Zajímavé byly i ohlasy v zahraničí. Zprvu pozitivní. O auta byl velký zájem třeba ve Velké Británii. Zpočátku se jich prodávalo i několik tisíc kusů měsíčně. Ale pak v deníku The Sun vyšel článek o tom, že jsou auta nestabilní a při nehodách se přetáčejí na střechu. To byla sice částečně pravda, ale takový odsudek si přece jen stodvacítka nezasloužila. Prodeje v Británii klesly na stovky kusů a po obchodním úspěchu byl amen.   

Později, asi v polovině osmdesátých let, se vylepšené verze stodvacítky na západních trzích znovu uchytily. Konstruktéři a výrobce ale musel přijít s mnoha vylepšeními, o kterých se našincům v Československu dlouho mohlo jen zdát. Stodvacítkám výrobce vylepšil nápravy, aby vozy byly stabilnější, u převodovky přibyl jeden stupeň a pokud jste žili v Anglii, mohli jste si koupit i stodvacítku kabriolet.

Celkem bylo stodvacítek vyrobeno více než dva miliony kusů. Některé z nich jezdí dodnes. A letos jejich prototyp oslaví čtyřicáté narozeniny.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.09.2021Nová výstava ve ŠKODA Muzeu: 120 let ŠKODA Motorsport skoda-auto.cz (Škoda auto)
30.08.2021Nová ŠKODA FABIA: Co o ní říkají její spolutvůrci? skoda-auto.cz (Škoda auto)
18.05.2021Krkonošský národní park slaví 55. narozeniny Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688