Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  29.12.2015 06:15:47

Premiér jako služební orgán vůči předsedkyni ERÚ, navrhuje vláda


Vláda na svém nejbližším zasedání projedná návrh usnesení, jímž by se její předseda stal služebním orgánem vůči předsedkyni ERÚ. Nebude ji ale moci odvolat.

Vláda na svém zasedání 7. prosince projednala a schválila systemizaci služebních a pracovních míst s účinností od 1. 1. 2016. Podle tohoto usnesení jsou místa předsedkyně a místopředsedů ERÚ označena jako místa služební. Vláda nyní musí vyřešit, kdo bude vůči vedení Energetického a regulačního úřadu tzv. služebním orgánem.

Do zkráceného připomínkového řízení byl proto předložen návrh usnesení vlády, podle něhož by se tímto služebním orgánem vůči ERÚ stal předseda vlády. Návrh je zdůvodněn tím, že rozhodování vlády jako sboru v běžných věcech služebního poměru není vhodné. Bude-li tímto pověřen premiér, bude prý takové rozhodování flexibilnější a premiér bude mít v této oblasti větší nezávislost.

Předseda vlády tak bude na základě uvedeného pověření ve vztahu k předsedkyni regulačního úřadu rozhodovat v běžných personálních záležitostech jejího služebního poměru (např. ve věci odměňování či služebního hodnocení). Pokud se jedná o pravomoc rozhodnout o skončení služebního poměru, ta je ponechána vládě jako celku. Nicméně s ohledem na příslušné ustanovení energetického zákona, ve znění účinném do 31. 7. 2017, předsedu ERÚ jmenuje a odvolává prezident republiky.

Vláda i poslanci řeší nesoulad energetického zákona a zákona o státní službě

V průběhu legislativního procesu energetického zákona opomenuta úprava účinnosti příslušné novely zákona o státní službě. Zmíněný nesoulad zákona o státní službě a energetického zákona měl být napraven vládním návrhem zákona, kterým se energetický zákon mění. Pokud nedoje k přijetí vládního návrhu zákona, který by účinnost novely zákonastátní službě posunul až na 1. srpen 2017, budou od 1. ledna 2016 předsedkyně a místopředsedové ERÚ podřízeni zákonu o státní službě. Tento vládní návrh zákona nebyl dosud přijat a nyní probíhá jeho projednávání v Poslanecké sněmovně ve 3. čtení. Do konce letošního roku se však těžko stihne tento návrh přijmout.

Nesoulad mezi zákonem o státní službě a energetickým zákonem se pokouší řešit také poslanecký návrh zákona, který služební místo předsedkyně a místopředsedů ERÚ vylučuje z působnosti zákona o státní službě. Přijetí tohoto návrhu zákona, a stanovení jeho účinnosti po 1. lednu 2016 by znamenalo, že služební místa předsedkyně a místopředsedů ERÚ by byla v režimu zákona o státní službě pouze po omezenou dobu, tedy od 1. 1. 2016 do nabytí účinnosti novely zákona.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688