BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  23.12.2015 12:42:14

Akcie vstupují do Santa rally, ropa se stabilizovala, analýza EUR/USD

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila růst na 2 procenta v meziročním srovnání z tempa 3,9 procenta ve druhém kvartále. Proti listopadovému odhadu, si výsledný HDP pohoršil o 0,1 procenta. Nicméně ekonomové podle průzkumy agentury Reuters očekávali zpomalení až na 1,9 procenta v měsících  červenec – září. Když srovnáme výsledky třetího a prvního měření, tak finální číslo je o 0,5 procenta lepší.

 

K revizi růstu HDP přispěla nejvíce snížená tvorba zásob, která následovala po rekordně silném růstu v prvním pololetí. Spotřebitelské výdaje, které jsou největší složkou HDP, potvrdily silný 3 procentní růst. Ve srovnáni s listopadovými výsledky se mírně  zvýšil růst výdajů do podnikatelského vybavení, avšak mírně oslabil export.
 

V posledním čtvrtletí se očekává zrychlení růstu HDP na 2,2 procenta. Čeká se, že spotřebitelské výdaje budou dále sílit, díky zlepšování situace na trhu práce, růstu hodnoty obytných domů a nízké inflaci. V celém letošním roce by největší ekonomika světa měla růst o nejméně 2 procenta. Loni americká ekonomika expandovala tempem 2,4 procenta.
 

Americký akciový trh podle všeho vstupuje do „Santa rally", když včera uzavřel druhým den v řadě v zelených číslech. Pojmem „Santa rally" se zpravidla označují poslední dva prosincové týdny, přičemž začátek se dá konkrétněji alokovat na dva dny před Vánocemi a konec na poslední prosincový den. V tomto vánočním období typickým nízkou likviditu zvyknou americké akcioví trhy posilovat. Index Dow Jones včera uzavřel na hodnotě 17 418 bodů, index S&P 500 posílil o 0,9 procenta a uzavřel na úrovni 2 039 bodů a technologický Nasdaq včera přidal 0,6 procenta a uzavřel nad kulatým číslem 5 000 bodů (5 001). Nicméně z pohledu roční výkonnosti je v zelených číslech jenom Nasdaq se ziskem 5,6 procenta. Index S&P 500 je letos zatím 1 procento v mínusu a Dow Jones ztrácí 2,3 procenta.

 

Pozitivním impulzem vánočních dní je stabilizace ceny ropy. Ropa WTI se pevně usadila na hodnotě 36 USD za barel. Zajímavostí je, že Brent včera uzavřel prvně od srpna 2010 pod hodnotou WTI o 0,03 centu. Rovněž jisté kladné impulzy zejména pro akcie přicházejí z Číny. Z ročního mítinku lídrů komunistické strany vzešly informace, že druhá největší ekonomika plánuje zvýšit podíl dluhu na HDP (fiskální stimuly), snížit nadbytečné výrobní kapacity a snížit přebytečnou nabídku  nemovitostí.

 

Britská libra (GBP/USD) zůstává pod prodejním tlakem. Včera se proti USD propadla na 1,4806, což jsou 8měsíční minima a dnes výsledek poslední měření HDP za třetí čtvrtletí ukázal, že ekonomika v měsících červenec – září posílila jenom o 0,4 procenta v mezikvartálním srovnání místo očekávaného 0,5 procentního růstu.

 

Ačkoliv je den před Vánocemi, dnešní makrokalendář nám připravil několik zajímavých událostí. V 14:30 bude zveřejněn HDP Kanady a maloobchodní prodeje. USA v tento čas publikují objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. V 16:00 bude zveřejněn index spotřebitelské důvěry USA Michigan.

 

Obchodní hodiny v průběhu vánočních svátků na jednotlivých instrumentech naleznete zde.

 

Rostoucí trendový kanál dovedl měnový pár EUR/USD k hodnotě 1,0983, kde dala „pinbarová svíčková formace" signál k prodeji. Další impulz přišel po proražení trendového kanálu. EUR/USD zatím zkorigoval svůj růstový pohyb k Fibonacciho hodnotě 38,20. Aktuálně se jako nejbezpečnější strategie jeví počkat si, zdali EUR/USD bude chtít opětovně testovat trendový kanál a na těchto vyšších hodnotách hledat signál k prodeji.

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688