Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  18.12.2015 16:38:28

Co se nepodařilo Greenspanovi, zvládla Yellenová s přehledem

Ve středu 16. prosince se v USA udála bez přehánění historická událost. Poprvé od roku 2004 zde centrální bankéři navýšili hlavní úrokovou sazbu, čímž bylo ukončeno bezprecedentní období extrémně rozvolněné monetární politiky, které nemělo v dějinách centrálního bankovnictví žádné obdoby. Finanční trhy byly na tuto událost dopředu velmi dobře připraveny předchozí komunikací ze strany Fedu, a tak nedošlo k žádné negativní reakci tak, jak jsme to měli možnost vidět například v roce 2004, kdy byli investoři nenadálým zpřísněním monetární politiky zaskočeni.

Ba právě naopak. Akciové burzy nyní reagovaly na navýšení úrokových sazeb pozitivně, přičemž například index S&P 500 bezprostředně posílil o 1 % na týdenní maxima. Velkou zásluhu na tom má přitom právě prezidentka Fedu Jenet Yellenová, která bravurně zvládla nelehkou úlohu vysvětlit odborné i laické veřejnosti tento krok. Bylo zapotřebí, aby investoři získali jistotu, že centrální banka nebude opakovat scénář exitu rozvolněné monetární politiky z let 2004 až 2006, kdy byly tehdy ještě za Greenspana a poté za Bernankeho pravidelně na každém zasedání navyšovány úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Tentokrát bude Fed postupovat mnohem citlivěji bez předem stanoveného harmonogramu.

Yellenová opakovaně zdůraznila, že se cestou automatizovaného zpřísňování měnové politiky rozhodně vydávat nebude. Další případné navyšování úrokových sazeb bude odvislé jen a pouze od vývoje americké ekonomiky. Fed se přitom zaměří hned na celou paletu makrodat, z nichž prim bude hrát vývoj spotřebitelské inflace a stav pracovního trhu. Čili žádné pravidelné navyšování úrokových sazeb nehrozí. Sama Yellenová odhaduje, že tempo měnových restrikcí bude velmi pozvolné, přičemž v příštích dvanácti měsících by mělo dojít maximálně ke čtyřem dalším úpravám úrokových sazeb směrem nahoru tak, aby se ke konci roku dostaly na predikovaných 1,25-1,5 %. 

Investorům odpadla jedna velká nejistota, která stála za zvýšenou nervozitou z posledních dnů a týdnů. Otevírá se tak možnost atakování historických maxim akciových indexů, která jsou v případě S&P 500 vzdálena již pouhá 3 %. Zda tomu tak skutečně bude, ukáže samozřejmě až čas. Díky poměrně hladkému exitu z extrémně uvolněné monetární politiky se ale pravděpodobnost příznivého vývoje akciových trhů do konce roku či dokonce realizace tzv. Santa Claus rally výrazně navýšila. 

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688